Hrvaška bo v petek odprla poglavje o javnih naročilih ter zaprla poglavja o intelektualni lastnini, informacijski družbi in medijih ter o gospodarski in denarni politiki. Foto: RTV SLO
Hrvaška bo v petek odprla poglavje o javnih naročilih ter zaprla poglavja o intelektualni lastnini, informacijski družbi in medijih ter o gospodarski in denarni politiki. Foto: RTV SLO
Evropska komisija
Nagyjeva je spomnila na decembrske sklepe zunanjih ministrov EU-ja, v katere je vključen poziv k odpiranju in zapiranju poglavij, ki so na to tehnično pripravljena. Foto: EPA
Slovenija predstavila zadržke Bruslju

Hrvaška bo tako v petek odprla eno in zaprla tri poglavja, če bi bili ti zadržki odpravljeni, pa bi jih odprla največ devet in zaprla pet. Prvotni cilj francoskega predsedstva EU-ja in Evropske komisije je bil odpreti deset in zapreti pet poglavij, vendar sta komisija in predsedstvo ocenila, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za odprtje poglavja o davkih zaradi neustreznega obdavčevanja cigaret, pri vsaj še enem poglavju pa ima zadržke še nekaj članic.

Slovenija Hrvaški ne zaupa
Na odboru stalnih predstavnikov držav članic pri EU-ju je slovenski predstavnik Igor Senčar stališče Slovenije, ki ga je v sredo v Ljubljani predstavil premier Pahor, pojasnil tudi na evropski ravni. Poudaril, da je Slovenija želela jasno mednarodno pravno zagotovilo, od katerega ne more odstopiti, saj gre za vitalne slovenske interese, so povedali diplomatski viri v Bruslju.

Na pogovore o reševanju problema s prejudiciranjem meje je bistveno vplivalo pomanjkanje zaupanja, saj je imela Slovenija že večkrat slabe izkušnje z uresničevanjem dogovorov, ki jih je sklenila s Hrvaško, na primer glede sporazuma Drnovšek-Račan in zaščitne ekološko-ribolovne cone.

Nekatere članice razumejo stališča Slovenije
Francosko predsedstvo EU je sicer na današnjem srečanju na veleposlaniški ravni pojasnilo svoja prizadevanja za rešitev problema z izmenjavo pisem in izrazilo upanje, da bosta strani zaplet rešili pod prihajajočim, češkim predsedstvom.

V razpravi o Hrvaški se je po navedbah virov pri EU oglasilo tudi kakšnih deset drugih držav. Nekatere naj bi obžalovale, da ni bilo rešitve na podlagi pobude francoskega predsedstva, nekaj, ki so imele v preteklosti same kakšne podobne probleme, pa naj bi jih tudi povedalo, da razumejo stališče Slovenije.

Komisija obžaluje razplet in spodbuja Hrvaško
Da Slovenija ne more sprejeti rešitve za zastoj Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU-jem, ki jo je predlagalo francosko predsedstvo, pa obžaluje tudi Evropska komisija.

Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, Krisztina Nagy, je povedala še, da si je francosko predsedstvo močno prizadevalo poiskati rešitev in komisija ga je pri tem popolnoma podpirala.

Med drugim je spomnila še na decembrske sklepe zunanjih ministrov EU-ja, v katere je vključen poziv k odpiranju in zapiranju poglavij, ki so na to tehnično pripravljena. Zdaj je v primeru hrvaške veliko poglavij, ki so tehnično pripravljena, pa jih ni mogoče odpreti ali zapreti.

Nagyjeva je povedala še, da je Evropska komisija ves čas zavzemala stališče, da je vprašanje meje dvostransko vprašanje, ki ne bi smelo biti na mizi v času pristopnih pogajanj. Komisija namreč spodbuja rešitev dvostranskih vprašanj v duhu dobrih sosedskih odnosov, Hrvaško pa opogumlja, naj odločno nadaljuje reforme in pot v EU.

A. M./ A. S.

Slovenija predstavila zadržke Bruslju