Zagreb je do zdaj odprl 22 pogajalskih poglavij, končal pa jih je sedem izmed 35. Foto: EPA
Zagreb je do zdaj odprl 22 pogajalskih poglavij, končal pa jih je sedem izmed 35. Foto: EPA

hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem odpravila v "prihodnjih tednih in mesecih".

Ponovil je, da je slovenska blokada izjema v pogovorih med Evropsko unijo in morebitno članico, kljub temu pa je prepričan, da bo odpravljena še pravočasno, da bo Hrvaška dosegla zastavljeni cilj sklenitve pogajanj z Unijo v letu 2009.

"Slovenska blokada nas je seveda upočasnila, kar ni dobro, saj gre za precedens v pogajanjih med EU-jem in katero izmed prihodnjih članic," je dejal Sanader v Zagrebu na predavanju vodje skupine evroposlancev Evropske ljudske stranke (EPP) Josepha Daula.

Dokumentom se ne bodo odpovedali
Hrvaški premier je znova poudaril, da se njegova država ne bo odpovedala pogajalskim dokumentom, ki so sporni za slovensko stran, temveč bo vztrajala pri stališču, da je obmejni spor treba rešiti na Meddržavnem sodišču v Haagu. O tem sta se po njegovih besedah že avgusta leta 2007 dogovorila s takratnim slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Daul: V Uniji se nikogar ne sili
Daul, sicer tudi podpredsednik Evropskega parlamenta, pa je dejal, da EU ne more prisiliti Slovenije, da odpravi blokado, temveč morata državi spor rešiti s pogajanji. "V Uniji nihče nikogar v nič ne sili, ampak se pogajamo," je opozoril. Po njegovem mnenju spor med Slovenijo in Hrvaško ne bo vplival na načrt hrvaških pogajanj v letošnjem letu, kot na njihova pogajanja ne bo vplival niti ponovljeni referendum o Lizbonski pogodbi na Irskem.

A. P.