Sanader je dejal, da ne ve, zakaj bi vstop Hrvaške v EU trajal še več kot dve leti, če so stvari lahko urejene v letu dni. Foto: EPA
Sanader je dejal, da ne ve, zakaj bi vstop Hrvaške v EU trajal še več kot dve leti, če so stvari lahko urejene v letu dni. Foto: EPA

Tako je hrvaški premier dejal za eno izmed hrvaških televizijskih oddaj, ko se je v studio oglasil neposredno iz New Yorka, kamor je odpotoval na obisk Združenih narodov. Med drugim se je na več kot uro dolgem sestanku srečal z glavnim tajnikom OZN-a Ban Ki Munom.

Sanader je na besede posebnega poročevalca EU-ja za Hrvaško Hannesa Swobode, ki je dejal, da bi Hrvaška lahko postala članica Unije šele leta 2012, a le če bo do tedaj dosegla dogovor s Slovenijo glede meje, odgovoril, da Swoboda vodi kampanjo na volitvah v Evropski parlament. To sicer drži, Swoboda je namreč nosilec liste avstrijskih socialdemokratov (SPÖ).

Swoboda: Konec pogajanj letos še ne bo
Swoboda je v nekem intervjuju dejal, da se morajo najprej končati pogajanja, kar pa se po njegovem mnenju zaradi slovenskih zadržkov ne bo zgodilo še letos, postopek same ratifikacije pa traja leto in pol. Sanader je na to dejal: "Ne vidim, zakaj bi čakali dve leti, kot govori Hannes, ko se lahko vse naredi v letu dni." Temu je Sanader sicer še dodal pohvale na račun dela Swobode, čigar mandat pa se bo kmalu iztekel.

Sanader je napovedal, da bodo naredili vse, da se pogajanja končajo še letos, obenem pa je dobro ocenil glavnega haškega tožilca Sergea Brammertza glede sodelovanja sodišča in Hrvaške.

Sporazum tudi brez rešitve spora
Ob tem Sanader meni, da bi Hrvaška sporazum z EU-jem lahko podpisala prihodnje leto, tudi če se ne reši slovensko-hrvaški mejni spor, saj je, kot je spomnil, je tudi Slovenija leta 2004 vstopila v EU, čeprav ni imela urejenega mejnega vprašanja. Na to je hrvaški predsednik vlade opomnil tudi glavnega tajnika OZN-a. Sam meni, da bi Slovenija lahko spoznala, da s politiko vsiljevanja ne bo daleč prišla. "To ni evropska politika, to niso vrednote, zaradi katerih vstopamo v EU, niti dobrososedski standardi," je dodal na koncu.

S. Z.