Foto:
Foto:
Španija še vedno nezadovoljna.
Belgijskega premierja Guya Verhofstadta najglasneje omenjajo kot možnega naslednika Romana Prodija.

Pogajanja naj bi sicer potekala v konstruktivnem in odprtem vzdušju, največje razlike v pogledih pa so se po pričakovanjih pokazale pri definiciji dvojne večine za sprejemanje odločitev v Svetu EU-ja in sestavi Evropske komisije.

Po navedbah diplomatskih virov je Slovenija na pogajanjih zastopala stališče, po katerem je zanjo sprejemljiva večina predloženih rešitev. Premier Rop je predlagal, da bi odločitev o sestavi komisije odložili na leto 2014, saj naj bi bilo smiselno v praksi preveriti, kako bi komisija delovala po načelu ena država - en komisar.

Španija še ni zadovoljna
Španija je po navedbah virov ob želji, da želi hitro odločitev, vendarle izrazila nezadovoljstvo s predloženo definicijo dvojne večine. Španija predlaga, da bi dvojno večino predstavljalo 50 odstotkov držav plus ena država, te pa morajo predstavljati dve tretjini ali 66,6 odstotka Unijinega prebivalstva. Hkrati naj bi država terjala dvig števila svojih poslancev v Evropskem parlamentu.

Z ustavo bolj učinkoviti
Z ustavo naj bi se povezava posodobila in usposobila za učinkovito delovanje v močno razširjeni Uniji. Tik pred vrhom je irsko predsedstvo sinoči na mizo položilo še zadnje rešitve za doslej najbolj sporna vprašanja.

Glede možnosti za sprejetje ustavne pogodbe EU-ja pred tokratnim vrhunskim zasedanjem kaže biti optimističen, vendar nekako z zmerno količino realizma, je pred udeležbo na zasedanju Evropskega sveta dejal premier Anton Rop.

Kdo bo na čelu Evropske komisije?
Voditelji EU-ja naj bi na tokratem vrhu imenovali tudi novega predsednika Evropske komisije. Predsedujoči Evropski uniji, irski premier Bertie Ahern, po navedbah virov pri predsedstvu za kandidata zagotovo ne bo predlagal sebe ali luksemburškega premierja Jean-Clauda Junckerja. Kot možnega kandidata najpogosteje omenjajo belgijskega premierja Guya Verhofstadta, čeprav nima podpore vseh članic.

Sicer pa naj bi Unija na tokratnem vrhu Hrvaški podelila status kandidatke in ji prižgala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj v začetku prihodnjega leta.

EPP predlaga Pattna
Evropska ljudska stranka (EPP) bo za novega predsednika Evropske komisije predlagala evropskega komisarja za zunanje zadeve Chrisa Pattna. EPP ni naklonjena imenovanju belgijskega premierja Guya Verhofstadta za predsednika Evropske komisije.

Nemški časnik Berliner Zeitung v današnji izdaji piše, da Evropska ljudska stranka, ki je najmočnejša skupina v evropskem parlamentu, ne podpira imenovanja Verhofstadta za naslednika Romana Prodija.

Verhofstadta podpirata zlasti Nemčija in Francija, najbolj pa njegovemu imenovanju nasprotuje Velika Britanija. O imenu novega predsednika Evropske komisije naj bi se sicer evropski voditelji skušali sporazumeti že na vrhu, ki se danes začenja v Bruslju.