Radičova je bila med predvolilno kampanjo pred junijskimi volitvami ostra nasprotnica sodelovanja v pomoči Grčiji. Foto: EPA
Radičova je bila med predvolilno kampanjo pred junijskimi volitvami ostra nasprotnica sodelovanja v pomoči Grčiji. Foto: EPA
Iveta Radičova in Angela Merkel
Slovaška premierka se je danes mudila v Berlinu na pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Slovenski parlament je v začetku julija potrdil pomoč Grčiji v višini 400 milijonov evrov. Foto: EPA

Slovaški parlament je ta mesec podprl odločitev slovaške vlade in zavrnil sodelovanje v mehanizmu posojil obubožani Grčiji, ki se je zaradi obsežnega javnega dolga in prevelikega javnofinančnega primanjkljaja znašla na robu bankrota.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Rehn se je takoj odzval na odločitev Bratislave in obžaloval, da je nastala kršitev solidarnosti znotraj območja evra. Ob tem je spomnil, da je bila odločitev za oblikovanje mehanizma pomoči ključno dejanje in bistven element pri stabilizaciji skupne evropske valute v času, ko je bila pod močnim udarom finančnih trgov.

"Demokratična odločitev izvoljenih poslancev"
Radičova je v pogovoru za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung opozorila, da se morajo očitki o neodgovornem obnašanju Slovaške zaradi odločitve parlamenta končati. Poudarila je, da odločitev ni bila usmerjena proti Grčiji, ampak je šlo za odločitev v prid krepitvi javnofinančne odgovornosti v Evropski uniji in območju evra.

"Želimo sporočiti: Prosim vas, končajte politiko popolnega zadolževanja, saj morajo na koncu račune plačati davkoplačevalci," je pojasnila slovaška premierka in hkrati odločno zavrnila trditve, da Slovaška nima čuta za solidarnost v območju evra.

Po njenih besedah gre za demokratično odločitev neposredno izvoljenih poslancev in Evropa se ne sme spremeniti v skupnost velikega brata v podobi večjih in bogatejših držav in številnih manjših satelitov, ki morajo ubogati močnejše in bogatejše.

Radičova je prepričana, da Slovaška ni kršila nobenega določila iz pogodb EU-ja, saj je bil mehanizem pomoči Grčiji posledica političnega dogovora med državami članicami evrskega območja.

Slovaški prispevek v višini 800 milijonov evrov glede na bruto domači proizvod je za Radičovo precej višji kot pri nekaterih drugih članicah in bi ob njegovi polni izrabi bistveno prispeval k že tako visokemu javnofinančnemu primanjkljaju.

Še posebej pa je Radičova ostra do komisarja Rehna, ki je po njenem mnenju zgolj uradnik in nima pravice oziroma legitimnosti, da kritizira odločitve demokratično izvoljenih ustanov. Za časopis Die Welt je napovedala, bo od njega zahtevala celo opravičilo.

"Način, na katerega se je Olli Rehn, neizvoljeni uradnik iz Bruslja, izrazil glede izvoljenih predstavnikov slovaškega ljudstva, je bil ponižujoč. Med obiskom v Berlinu bom zato iz Bruslja zahtevala uradno opravičilo," je še zatrdila.

Spoštovanje, a tudi nestrinjanje
Na njene besede so se že odzvali v Bruslju in Rehnov tiskovni predstavnik Amadeu Altafaj Tardio je dejal, da Evropska komisija spoštuje slovaški parlament in njegove odločitve, vendar pa ima pravico, da se z njimi ne strinja.

Tardio je še zatrdil, da Bruselj ni z nobeno izjavo izkazal pomanjkanje spoštovanja za slovaško zakonodajo, temveč je le izrazil obžalovanje, da je šlo za kršitev političnega dogovora.

"Komisija je vendarle političen organ, ki jo sestavljajo politiki in ti se politično izražajo," je dejal in Radičovo opomnil, da je komisija varuhinja pogodb EU-ja in splošnega evropskega interesa, potrjuje pa jo neposredno voljeni Evropski parlament. "Gre za precejšnjo mero legitimnosti," je povedal in pri tem zagotovil, da je mehanizem pomoči Grčiji v splošnem interesu območja evra in EU-ja kot celote.