Thaci je slovenskemu kolegu zagotovil, da se bo potrudil za rešitev diplomatskega zapleta s Srbijo. Foto: EPA
Thaci je slovenskemu kolegu zagotovil, da se bo potrudil za rešitev diplomatskega zapleta s Srbijo. Foto: EPA
Borut Pahor
Premierja Pahorja v dveh tednih pred konferenco čaka še nekaj diplomatskega prepričevanja. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski premier je po pogovoru s Hashimom Thacijem v Prištini povedal, da je Slovenija pri reševanju vprašanj, ki so povezana s konferenco, ki bo 20. marca potekala na Brdu pri Kranju, na njo pa so povabljeni voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, "na dobri poti". Nerešena vprašanja se navezujejo predvsem na simbole, nazive udeležencev konference, deklaracijo, napise pred udeleženci ipd.

Pahor: Brez težav ne bo šlo
"Ne gre pričakovati, da bi probleme rešili brez napora, saj gre za vrhunski sestanek šefov vlad in držav, ki so bile v sporu, v vojni, ki imajo nerešena mejna vprašanja, ki se medsebojno ne priznavajo," je povedal Pahor. Zapletlo se je na relaciji Srbija-Kosovo, saj Beograd nasprotuje prisotnosti kosovskih predstavnikov pod imenom Kosovo, privolil pa je v ime Kosovo-Unmik v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244, torej kot Kosovo-Unmik, ne pa kot Kosovo.

Priština na drugi strani vztraja, da se bo konference v Sloveniji udeležila le, če bodo njeni voditelji nanjo povabljeni kot predstavniki neodvisne in suverene države Kosovo. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu in Thaci sta v soboto sporočila, da bosta na konferenco prišla kot "predstavnika države Kosovo".

V podobnem zapletu srbski predsednik Boris Tadić zaradi prisotnosti kosovskega predsednika ni odpotoval na prisego novega hrvaškega predsednika Iva Josipovića 18. februarja. Thaci je Pahorju, tako kot v petek na Ptuju predsednik Srbije, zagotovil, da se bo pri reševanju nastalih težav trudil po najboljših močeh.

Zgladitev spora bi bil lep (diplomatski) uspeh
"Zaupanje med voditelji se mi zdi bistveno. Tak sestanek na Brdu je lahko pomemben premik v sodelovanju in zaupanju. Zdi se mi, da je zaenkrat stvar dobro opravljena, a še ne dokončno rešena. Treba bo delati še ta dva tedna," je pred odhodom s Kosova dejal Pahor in poudaril, da bi rešitev omenjenih vprašanj tako za Slovenijo kot za sopokroviteljico dogodka Hrvaško pomenila izjemen uspeh.

"Tukaj je še cela vrsta stvari, ki so delikatne, ampak zaenkrat lahko vsa ta prizadevanja, ki so bila dosežena v relativno kratkem času, ocenim kot uspešna. Stvar kljub vsemu še ni končana, še bo treba delati na tem," je povedal Pahor.

"Slovenija je prijateljica z obema državama"
Sestanek s kosovskim kolegom je označil kot uspešnega, saj "je pokazal dobro voljo kosovskih oblasti, da razumejo tudi probleme Srbije". "To se mi zdi izjemnega pomena. Mi smo prijatelji z obema državama in si želimo, da bi našli pravo pot."