Pahor in Kosorjeva sta se nazadnje srečala januarja v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in Kosorjeva sta se nazadnje srečala januarja v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Boris Tadić in Borut Pahor
Pahor in Tadić sta se 29. januarja srečala v Beogradu, ko je Tadić tudi sprejel neformalno povabilo na konferenco. Foto: Reuters
Pahor s Kosorjevo in Tadićem

Srečanje trojice, ki bo neformalne narave, naj bi bilo namenjeno zbližanju stališč v luči skorajšnje konference z Zahodnem Balkanu, ki bo na Brdu pri Kranju potekala 20. marca. Konferenco organizirata Slovenija in Hrvaška, nosila pa bo naslov "Skupaj za Evropsko Unijo: Prispevek Zahodnega Balkana k evropski prihodnosti".

Posebna pozornost na petkovem srečanju bo namenjena tudi povečanju gospodarskega sodelovanja med državami in izmenjavi mnenj glede ukrepov za izhod iz gospodarske krize. Pahor je po današnji seji vlade izrazil željo, da se bodo na jutrišnjem srečanju dotaknili nekaterih aktualnih vprašanj med tremi državami in gospodarskih odnosov med njimi. Sam pričakuje, da bo zaradi že doseženih odnosov srečanje obrodilo sadove.

Zahodni Balkan si želi v Evropsko unijo
Zamisel o konferenci Zahodnega Balkana so dobili na zadnjem srečanju Boruta Pahorja in Jadranke Kosor januarja v Kranjski Gori. Takrat sta se strinjala, da je širitev Evropske unije na Zahodni Balkan zelo pomembna in da si države Zahodnega Balkana vse želijo v Evropsko unijo. Na konferenci bodo tako predstavniki Unije ter predsedniki vlad in držav jugovzodne Evrope in Balkana, ki si želijo v Evropsko unijo.

Jadranka Kosor je v Kranjski Gori povedala, da bo konferenca odprla nov list ne samo v sodelovanju Slovenije in Hrvaške, ampak tudi v sodelovanju med vsemi državami jugovzhodne Evrope. "To je sporočilo upanja za Hrvaško in za druge sosede. Slovenija kot članica EU-ja in Nata ter Hrvaška kot članica Nata in skorajšnja članica Unije lahko skupaj pomagava našim sosedom," je še povedala Kosorjeva.

BiH upa na akcijski načrt za članstvo v Natu
Zavezanost vključenosti Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave je na svojem nedavnem obisku v Bosni in Hercegovini še enkrat izrazil Borut Pahor. Povedal je, da se Slovenija zavzema za to, da bi BiH na aprilskem zasedanju zunanjih ministrov Nata dobil akcijski načrt za članstvo.

Kosovo na konferenci ali ne?
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je pred kratkim povedal, da se bo konference poleg Tadića udeležil tudi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Uradni Beograd je opozoril, da udeležbi Kosova na regionalnih srečanjih sicer ne nasprotuje, a le če je predstavljeno kot "Kosovo-Unmik". Zatem so nekateri srbski mediji poročali, da naj bi Priština sprejela predlog organizatorjev konference, da na njej nastopi pod oznako "Kosovo-Unmik".

Iz urada kosovskega predsednika so to že zanikali. Kot so zatrdili, se bo Sejdiu konference v Sloveniji udeležil le, če bo nanjo povabljen kot predsednik neodvisne in suverene države Kosovo, nikakor pa ni pripravljen sodelovati kot predstavnik "Kosovo-Unmik".

Pahor s Kosorjevo in Tadićem