Voditelja sta napovedala
Voditelja sta napovedala "evropski" odgovor na izzive migracij. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom Madrida izrazila pričakovanje, da bo v času španskega predsedstva Svetu EU-ja na teh ključnih področjih narejen napredek.

Glede migracij je na skupni konferenci poudarila pomen sodelovanja med članicami in komisijo. Sanchez se je strinjal, da mora biti odgovor na izzive na področju migracij "evropski".

Predsednica komisije od španskega predsedstva Svetu EU-ja tudi pričakuje, da bo uspelo hitro doseči politični dogovor o predlogu zakonodaje, namenjenem okrepitvi evropske proizvodnje streliva. Ta je po njenih besedah ključna za nadaljnjo podporo Ukrajini, ki jo je v Madridu znova zagotovil tudi španski premier.

Med cilji v času predsedovanja je tudi okrepitev proizvodnje streliva. Foto: Reuters
Med cilji v času predsedovanja je tudi okrepitev proizvodnje streliva. Foto: Reuters

Ključna akta o kritičnih surovinah in do okolja prijaznih tehnologijah

Med prednostnimi nalogami španskega predsedovanja je po Sanchezovih besedah še okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

"Pravilno je, da je to prva prednostna naloga španskega predsedovanja," je dejala von der Leyen in izrazila pričakovanje, da bodo Španci pospešili sprejemanje ključnih zakonodajnih predlogov, kot sta akta o kritičnih surovinah in do okolja prijaznih tehnologijah.

Volitve naj ne bi vplivale na predsedovanje

Tako von der Leyen kot Sanchez menita, da predčasne parlamentarne volitve, ki bodo v Španiji potekale čez nekaj manj kot tri tedne, ne bodo vplivale na potek predsedovanja. "Ne glede na to, kakšen bo rezultat volitev, verjamem, da bodo španska vlada in institucije izvedle učinkovito predsedovanje. Popolnoma zaupam v močan evropski duh Španije," je povedala predsednica komisije.