Televizija TVN z 12 kanali je prek nizozemskega holdinga del ameriškega koncerna Discovery. Foto: Reuters
Televizija TVN z 12 kanali je prek nizozemskega holdinga del ameriškega koncerna Discovery. Foto: Reuters

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je tvitnila, da gre "za še en skrb vzbujajoč znak za svobodo medijev in pluralizem v tej državi". V Bruslju pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z TVN24, katere licence po več kot letu pogajanj še vedno niso obnovili.

Poljska konservativna vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je prejšnji teden v parlamentarni postopek vložila predlagane spremembe zakona, ki bi na novo uredile podeljevanje licenc zasebnim radijem in televizijam.

V prihodnje bi lahko tuja podjetja licence pridobila le, če imajo svoj sedež oziroma bivališče na območju Evropskega gospodarskega prostora. Poleg tega se v zakonodajo dodaja pogoj, da imetniki licenc "ne smejo biti odvisni" od nekoga, katerega sedež ali prebivališče je zunaj tega območja, je poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vlada trdi, da bodo spremembe zakona preprečile medijske prevzeme od zunaj, prav tako pa potezo zagovarjajo, ker mediji v tuji lasti "izkrivljala javno razpravo in ne služijo poljskim interesom", poroča Reuters.

Kritiki: Zakonodaja uperjena proti ameriškim lastnikom TVN

Kritiki zakonodaje na drugi strani opozarjajo, da je nova zakonodaja usmerjena proti zasebni televiziji TVN, ki je prek nizozemskega holdinga del ameriškega koncerna Discovery. Še posebej informativni program TVN24 zastopa do PiS kritična stališča.

Pogajanja Discoveryja o podaljšanju licence z nacionalnim svetom za radiodifuzijo KRRiT potekajo že od februarja lani, licenca pa se bo iztekla septembra. Predstavnik KRRiT-a je za Reuters povedal, da so znotraj organizacije razdeljeni glede podaljšanja licence.
Predlagane spremembe poljske zakonodaje pa so poleg Unije kritizirali tudi na ameriškem veleposlaništvu v Varšavi.

Poslanec Suski odkrito o večanju vpliva

Poslanec PiS-a Marek Suski naj bi medtem prejšnjo soboto javno dejal, da poljska vlada skuša okrepiti svoj vpliv na TVN, matični družbi TVN24, ki ima na Poljskem več kot 12 televizijskih kanalov in platformo za videe na zahtevo.

Poljska vlada je nedavno prek državne rafinerije PFF Orlen od nemških lastnikov odkupila časopisno hišo, ki izdaja 20 lokalnih dnevnikov, njihove spletne strani pa privabljajo skoraj 17 milijonov obiskovalcev dnevno.