Srbija se je pridružila pozivu Kitajske k bojkotu slovesnosti v Oslu. Foto: EPA
Srbija se je pridružila pozivu Kitajske k bojkotu slovesnosti v Oslu. Foto: EPA

Številni menijo, da je odločitev Beograda za bojkot petkove slovesnosti v norveški prestolnici zahvala Kitajski za podporo pri srbskih prizadevanjih proti neodvisnosti Kosova. Pred dvema letoma je Peking bojkotiral podelitev Nobelove nagrade za mir Marttiju Ahtisaariju, ki je opravljal vlogo posrednika pri pogajanjih o statusu Kosova.

Srbija ima tudi močne interese za gospodarsko sodelovanje s Kitajsko, ki naj bi vlagala v srbske termoelektrarne in most prek Donave. Odločitev Beograda je ta teden pojasnil srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je dejal, da posebno pozornost namenjajo dvostranskim odnosom s Kitajsko.

V Oslu vse članice EU-ja
"Razočarani smo in zaskrbljeni zaradi takega ukrepanja," je povedala tiskovna predstavnica
komisarja za širitev Štefana Füleja. Angela Filote je pojasnila, da se bo slovesnosti udeležilo vseh 27 držav članic Evropske unije in tudi od Srbije kot kandidatke za članstvo pričakujejo, da bo delila skupne evropske vrednote in svoja stališča usklajevala s sedemindvajseterico.

Filotejeva je dodala, da bojkota ne načrtuje nobena druga država, ki je vključena v proces širitve, so pa bojkot napovedale nekatere države, ki so vključene v evropsko sosedsko politiko, kot sta Ukrajina in Egipt.

Kitajsko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da se je pozivu Pekinga po bojkotu prireditve v Oslu odzvalo 18 držav - poleg Kitajske, Srbije, Egipta in Ukrajine še Rusija, Afganistan, Kuba, Iran, Maroko, Pakistan, Vietnam, Irak, Kazahstan, Kolumbija, Tunizija, Savdska Arabija, Venezuela, Filipini ter Sudan.