Van Rumpuy je poudaril pomen evropske misije na Kosovu. Foto: EPA
Van Rumpuy je poudaril pomen evropske misije na Kosovu. Foto: EPA
Herman Van Rumpuy in Ivo Josipović
Van Rumpuy je v Prištino dopotoval iz Zagreba. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN-a
Srbija je izredno zasedanje Varnostnega sveta o Kosovu zahtevala prek svoje zaveznice Rusije, stalne članice tega organa ZN-a. Foto: Reuters
Van Rumpuy na Kosovu, o Kosovu ZN

Predsednik Evropskega sveta je po srečanju s kosovskim predsednikom Fatmirjem Seidujem in premierjem Hashimom Thacijem ter po obisku na sedežu Eulexa poudaril, da je misija Eulex ključnega pomena za evropsko perspektivo Kosova. Van Rompuy je pohvalil dozdajšnje Eulexovo delo, ki je bilo "včasih izvedeno v zelo težkih okoliščinah". Eulex dokazuje, da je EU odločno zavezan boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji, je dodal.

Van Rumpuy poudaril boj proti korupciji
Glavni temi pogovorov v Prištini sta bila boj proti korupciji in boj organiziranemu kriminalu. Van Rompuy je kosovske oblasti pozval, naj pri preiskavah korupcije, ki so uperjene tudi v kabinet ministra za infrastrukturo, sodelujejo s preiskovalci evropske civilne misije, poudaril je tudi, da je prav uspešen boj proti korupciji in drugim organiziranim kriminalnim skupinam ključnega pomena za kosovsko približevanje EU-ju, je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek.

Predsednik Evropskega sveta je Kosovo obiskal v okviru kratke turneje po državah nekdanje Jugoslavije, med katero je v 24 urah obiskal še Ljubljano, Beograd in Zagreb. V Prištino je pripotoval iz Hrvaške, kjer se je srečal s tamkajšnjim predsednikom Ivom Josipovićem.

Izredna seja zaradi bombnega napada
Medtem je na zahtevo Srbije Varnostni svet ZN-a začel razpravo o dogajanju v Kosovski Mitrovici, kjer živijo večinoma Srbi in kjer so se v zadnjih dneh pripetili trije nerazjasnjeni incidenti. Srbijo je posebej razburil petkov bombni napad na skupino Srbov, ki so v naselju Bošnjačka Mahala mirno protestirali zaradi napovedanega odprtja urada za izdajanje osebnih dokumentov kosovskega ministrstva za lokalno samoupravo. V incidentu je en človek umrl, 11 je bilo ranjenih.

Po petku so kosovska policija ter Eulex in Kfor okrepili svojo prisotnost v Kosovski Mitrovici. Kljub temu je bil v ponedeljek pred svojim domom v napadu s pištolo ranjen visoki funkcionar Samostojne liberalne stranke in eden izmed desetih srbskih poslancev v 120-članskem kosovskem parlamentu Petar Miletić.

Srbija zahteva obsodbo, sicer ...
Na sedežu ZN-a je prvi spregovoril srbski predsednik Boris Tadić, ki je obsodil bombni napad in opozoril, da bo Beograd "ponovno preučil" svoje odnose z mednarodnimi silami na Kosovu, če Varnostni svet ne obsodi napada. Tadić je tudi pozval Varnostni svet, naj zagotovi, da se petkov napad ne bi ponovil in da "nezakoniti urad" kosovskih oblasti na severu Mitrovice ostane zaprt.

Tadić je ponovil stališče Srbije, da nikoli ne bo priznala neodvisnosti Kosova. Beograd ne bo dopuščal nikakršnih enostranskih ukrepov prištinskih oblasti, kot so odprtje Mednarodnega civilnega urada, odprtje sodišča ali dejanje na področju telekomunikacij. Vse to predstavlja kršitev resolucije ZN-a 1244, je zatrdil srbski predsednik.

"Dovolite, da sem jasen: ne glede na razlike do enostranske razglasitve neodvisnosti (Kosova, op. a.), bo vsak, ki ne obsodi kakršne koli enostranskosti na Kosovu, kot je to storila Srbija, odgovoren za vsako prihodnje nasilje, žrtve in teroristična dejanja, ki bi se lahko zgodili v pokrajini," je še pristavil.

Kosovo: Ne vpletajte se v notranje zadeve
Kosovski zunanji minister Skender Hyseni je zagotovil, da bodo suverene kosovske oblasti izvedle preiskavo bombnega napada, za katerega je okrivil "zločince s severa Kosova". Beograd je obtožil vzpodbujanja nasilnih protestov na Kosovu, Tadiću pa je sporočil, naj se Srbija ne vpleta v notranje zadeve suverene države in naj ne manipulira s srbskim prebivalstvom ter spodkopava naporov kosovske vlade in misije Eulex.

Obsodbe obeh napado v VS-ju
Namestnik ameriške veleposlanice Alejandro Wolff je napad obsodil, Tadiću pa sporočil, da bi bilo lepo slišati od njega tudi obsodbo ponedeljkovega napada na srbskega politika, ki sodeluje z Albanci.

Vodja misije Eulex Yves de Kermabon je omenil, da so člani misije Eulex na severu Kosova s strani "radikalnih elementov" deležni groženj. Prav tako nesprejemljivo kot grožnje je zanj dejstvo, da kosovska policija ne sme preiskati napada na srbskega poslanca.

Po koncu zasedanja ni bilo znano, ali bo VS sprejel kakšen ukrep. Resolucija za ZDA ne bo sprejemljiva, predsedniško izjavo o obsodbi nasilja na Kosovu na splošno pa bo treba uskladiti med Rusijo in ZDA, podpornico Kosova.

Van Rumpuy na Kosovu, o Kosovu ZN