Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja leta 2008. Do zdaj ga je priznalo 69 držav, med njimi tudi ZDA in večina članic Evropske unije. Foto: EPA
Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja leta 2008. Do zdaj ga je priznalo 69 držav, med njimi tudi ZDA in večina članic Evropske unije. Foto: EPA

V pogovoru za srbski časopis Alo je dejal, da je takšna tudi ideja o vrnitvi Kosova pod nadzor Srbije. Ob tem je znova poudaril, da se Kosovo ne bo pod nobenim pogojem delilo: "Treba je iti naprej, ne pa da izgubljamo čas s temami, ko so zaprte za zmeraj in za vedno."

Thaci je tudi prepričan, da bo Meddržavno sodišče v Haagu presodilo, da je neodvisnost Kosova v skladu z mednarodnim pravom. "Po eni strani je jasno, da so bili argumenti o zakonitosti neodvisnosti na sodišču veliko močnejši od argumentov proti. Po drugi strani pa je jasno, da mednarodna skupnost, vključno z državami, ki Kosova še niso priznale, odprto ali potiho priznavajo dejstvo, da je neodvisno Kosovo zgodovinsko in politično nepovratna mednarodna realnost," je dejal.

Sporazum o praktičnih vprašanjih?
Po njegovem mnenju bi Srbija in Kosovo morala skleniti sporazum o praktičnih vprašanjih, ki bi izboljšala življenje državljanov v obeh državah. Da pa bi se to zgodilo, bi se morala "demitologizirati uradna politika Beograda do Kosova". "Moramo se medsebojno priznati in sodelovati na področjih, ki pomagajo evropski perspektivi naših držav."

Beograd medtem vztraja, da je Kosovo del Srbije, zato je na Meddržavno sodišče vložil zahtevo, da presodi, ali je razglasitev neodvisnosti skladna z mednarodnim pravom. Mnenje o tem naj bi sodišče objavilo julija.