Iskanje rešitve za evroobmočje se nadaljuje. Foto: EPA
Iskanje rešitve za evroobmočje se nadaljuje. Foto: EPA

Tema pogovorov so bile predvsem priprave na novembrski vrh gospodarsko najrazvitejših držav G20 v Cannesu, ko naj bi napovedali nove ukrepe, so sporočili iz Sarkozyjevega urada, drugih podrobnosti pogovorov med francoskim predsednikom in nekdanjo francosko finančno ministrico pa niso razkrili.

Uro dolg pogovor je del dejavnosti za reševanje evra, v sklopu katerih se bo Sarkozy v nedeljo v Berlinu sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel. Njuno srečanje naj bi bilo namenjeno predvsem pripravam na vrh Evropske unije, zasedanje evroskupine, ki bo 17. in 18. oktobra v Bruslju, ter usklajevanju stališč. Pariz in Berlin naj bi pripravila tudi nove predloge za boj proti zadolževanju in morebitni krizi bančnega sektorja.

Pariz zanika razhajanja z Berlinom
Francoska vlada je pred srečanjem zavrnila govorice o razlikah med francoskim in nemškim stališčem do finančnih injekcij bankam. S francoskega ministrstva za finance so poudarili, da se strani strinjata, da banke potrebujejo boljšo kapitalizacijo.

V petek je agencija Fitch znižala bonitetno oceno za italijanski in španski dolg, kar še povečuje pritiske na največji evropski gospodarstvi, da najdeta rešitev za krizo. Evropska komisija je članice Evropske unije pozvala, naj pripravijo načrt za povrnitev zaupanja v bančni sektor.