Za prezaposlovanje nekdanjih delavcev Mure bo Slovenija dobila 2,2 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Za prezaposlovanje nekdanjih delavcev Mure bo Slovenija dobila 2,2 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je za pomoč 2.554 odpuščenim presežnim delavcem nekdanjega pomurskega tekstilnega velikana aprila letos zaprosila za dobra 2,2 milijona evrov, sama pa bo prispevala 1,2 milijona evrov. Evropska komisija je slovensko vlogo potrdila 19. oktobra, 9. novembra pa jo je potrdil tudi odbor Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve. Po potrditvi v Evropskem parlamentu je na potezi še Svet EU-ja.

Denar bo namenjen pomoči pri iskanju zaposlitve, financiranju programov izobraževanja in prekvalifikacije, poklicnega usmerjanja, usposabljanja na delovnem mestu, spodbujanja samozaposlitve ter podjetniške pobude, motivacijskih in informacijskih delavnic. Slovenija preučuje tudi možnost za podajo vloge za pridobitev sredstev iz tega sklada za delavce Vegrada in Preventa.

"Do pomoči upravičena vsa podjetja, v katerih je službo izgubilo več kot 500 ljudi"
Slovenski evropski poslanci so odločitev pozdravili in opozorili, da bi vlada morala v Bruselj po pomoč še za kakšno drugo slovensko podjetje. Jelko Kacin (Alde/LDS) je opozoril, da je to prvi, "na žalost pa tudi še vedno zadnji primer iz Slovenije, ker vlada še vedno ni zaprosila ne za Prevent ne za Vegrad". Dodal je, da je slovenska vlada z vlogo čakala predolgo. Tudi Zoran Thaler (S&D/SD) je vlado pozval, naj preveri možnosti še za druge primere, na primer Vegrad, Prevent in druge. Milan Zver (EPP/SDS) je opozoril, da se bodo morali v ukrepe vključiti tudi socialni partnerji. "Od 500 milijonov evrov, kolikor jih je na voljo v globalizacijskem skladu, smo jih porabili manj kot četrtino, in to ni dobro." Tudi Zver je poudaril, da bi Slovenija lahko dobila pomoč še za kakšno podjetje, saj so do pomoči upravičena vsa podjetja, v katerih je službo izgubilo več kot 500 ljudi.

Tudi Lojze Peterle (EPP/NSi) je menil, da bi bilo do pomoči upravičeno še kakšno podjetje. Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) pa je obžalovala, da Slovenija v svojih predlogih ni pripravila ukrepov, ki bi se posebej osredotočili na povečanje zaposlitvenih možnosti za delavce brez osnovnošolske izobrazbe in tiste z dolgotrajnimi zdravstvenimi težavami.