Ernst Strasser je na sodišču dejal, da je skušal s prejemom podkupnine novinarja Sunday Timesa sam razkrinkati. Foto: EPA
Ernst Strasser je na sodišču dejal, da je skušal s prejemom podkupnine novinarja Sunday Timesa sam razkrinkati. Foto: EPA

Strasser, ki je bil vpleten v t. i. lobistično afero v Evropskem parlamentu, je bil zaradi prejemanja podkupnin na prvi stopnji obsojen že januarja lani. Takrat je sodišče razsodilo, da je Strasser pri pogovorih z novinarjema Sunday Timesa novembra in decembra 2010 terjal "letno plačilo 100.000 evrov za vplivanje na zakonodajo v Evropskem parlamentu". Strasser je krivdo zanikal in na sodišču trdil, da je imel britanska novinarja za ameriška tajna agenta, ki ju je želel sam razkrinkati.

Strasser je bil tako nepravnomočno obsojen zaradi podkupljivosti, a je vrhovno sodišče sodbo novembra lani razveljavilo, saj da v njej ni bilo točno razdelano, za katero zakonsko spremembo je Strasser zahteval podkupnino, in odredilo ponovno sojenje. Zdaj pa je sodišče na Dunaju razsodilo, da je Strasser privolil v prejemanje podkupnine in mu dosodilo tri leta in pol zaporne kazni brez možnosti pogojnega izpusta.

Poleg Strasserja ujeti še trije poslanci, tudi Thaler
Vpletenosti v afero, ki sta jo zakrivila novinarja Claire Newell in Jonathan Calvert, so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci, Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila.

Thaler je krivdo priznal, sodišče pa mu je nedavno izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki zapora ob koncih tedna, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.