Kljub odpravi mejnega nadzora je treba še vedno pri sebi imeti osebni dokument. Foto: EPA
Kljub odpravi mejnega nadzora je treba še vedno pri sebi imeti osebni dokument. Foto: EPA

Vstop Švice, ki sicer ni članica Evropske unije, v schengen, je bil na veleposlaniški ravni dosežen v sredo, predvidoma brez razprave pa naj bi to odločitev dokončno potrdili notranji ministri Unije prihodnji teden.

Uresničitev volje izpred treh let
Švicarske oblasti so si sicer prizadevale, da bi bila država vključena v schengenski prostor, ki pomeni za članice odpravo notranjega mejnega nadzora in prestopanje meje kjer koli, ne le na mejnih prehodih, že pred referendumom o prostem pretoku ljudi, ki je predviden za februar prihodnje leto. Švicarji so sicer vstop v schengen izglasovali leta 2005.

Nadzor na zračnih mejah ostaja
Hkrati z nadzorom na kopenskih mejah Švice pa ne bo odpravljen tudi nadzor na zračnih mejah - to naj bi se zgodilo 29. marca prihodnje leto, če bo država do takrat rešila vse težave na letališčih. Švica ima namreč nekaj težav pri prilagajanju ureditve svojih letališč schengenskemu pravnemu redu.

21. decembra lani se je schengensko območje razširilo za devet držav: Slovenijo, Estonijo, Češko, Litvo, Latvijo, Madžarsko, Malto, Poljsko in Slovaško. V območju sta tudi dve državi nečlanici EU-ja, Norveška in Islandija.

A. P.