Hrvaška premierka Jadranka Kosor in nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Hrvaška premierka Jadranka Kosor in nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA

Ker sodelovanje Hrvaške s haaškim tožilstvom naj ne bi bilo zadovoljivo, ima ob 23. pristopnem poglavju (poglavje pravosodja in temeljnega prava) zadržke Nizozemska. A, kot piše hrvaški časnik Jutarnji list, so se v pristopnih pogajanjih pojavili številni drugi razlogi, zaradi katerih Hrvaški pristopnih pogajanj z EU-jem ne bo uspelo končati letos. To je potrdil tudi stalni predstavnik Belgije v EU-ju Jean de Ruyt, čigar država bo kmalu prevzela predsedovanje sedemindvajseterici.

Če se bodo te napovedi res uresničile, bo Hrvaška tista država, katere pristopna pogajanja bodo trajala najdlje. Po naslednjem scenariju naj bi se EU-ju priključila leta 2013, kar pomeni, da bodo njena pogajanja trajala pet let, druge države so se usklajevale do tri leta.

EU upočasnjuje pristopni proces
Poleg težav s Slovenijo, vse večje korupcije v državi, nezaupanja glavnega haaškega tožilstva, da Hrvaška naj ne bi zadovoljivo sodelovala z njimi, so za stanje krivi tudi zunanji dejavniki. Med njimi so vstop "nepripravljenih kandidatk", in sicer Bolgarije in Romunije, težave z Grčijo in referendumska zavrnitev evropske ustave v Franciji in na Nizozemskem, je zapisal Jutarnji list.

"Prej je EU v pristopnih pogajanjih iskal razloge za pospešitev postopka. Zdaj je ravno obratno. Stalno išče razloge, da se pristopna pogajanja upočasni. In ko iščete razloge, jih tudi najdete," je za Jutarnji list dejal neimenovan evropski diplomat. K upočasnitvi procesa naj bi pripomogla tudi Nemčija, ki vztraja pri "počasnem, strogem in pazljivem" procesu širitve EU-ja. Tako je Nemčija, ki je bila prej največji zagovornik širitve, zdaj največji skeptik, predvsem zaradi primera Bolgarije in Romunije. "Čeprav Hrvaški ni postavila nikakršnih ovir, se že dve leti ne zavzema za dobro Hrvaške," piše hrvaški časnik.

Hrvaški časnik še piše, da bi morala biti Hrvaška novi zgled, kako bi morala v prihodnosti potekati pristopna pogajanja in priprave na vstop v EU. Vladajoča stranka nemške kanclerke Angele Merkel CDU naj bi se celo zavzela za to, da po sprejemu Hrvaške EU nekaj časa ne bi sprejel nobene nove članice več. Nemčija procesa sicer naj ne bi ustavila, bi ga pa zavlekla vse do leta 2020.