Nova rekordna vsota posojil bankam evrskega območja kaže na nadaljevanje nezaupanja med evropskimi bankami. Foto: EPA
Nova rekordna vsota posojil bankam evrskega območja kaže na nadaljevanje nezaupanja med evropskimi bankami. Foto: EPA

Banke so si z depoziti na centralni banki zagotovile nižjo obrestno mero kot pri neposrednem posojanju na bančnem trgu. A zaskrbljenost zaradi slabega stanja bančnega sistema banke odvrača od posojil na medbančnem trgu. Takšna previdnost bank je običajna, ko menijo, da nimajo dovolj informacij o finančnem stanju drugih bank oz. njihovi kapitalski ustreznosti.

Operacija refinanciranja v neomejenem obsegu
ECB je prejšnji teden v posojilni akciji 523 bankam potrdila posojila v vrednosti 489 milijard evrov, kar je največja kreditna injekcija ECB-ja v bančni sistem v 13 letih obstoja evra. ECB je ta ukrep z namenom stabilizacije razmer v finančnem sistemu sprejela 8. decembra. Gre za dve 36-mesečni operaciji refinanciranja v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri ter razširitev nabora zavarovanj za posojila ECB.

Osrednja finančna institucija območja evra želi na ta način bankam zagotoviti dovolj sredstev, da bodo lahko še naprej potrjevale posojila podjetjem, tako da ne bi prišlo do kreditnega krča, ki bi onemogočil gospodarsko rast.