Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da bo končno stališče Slovenije do Rehnovega predloga znano po sestanku s parlamentarnim odborom za zunanjo politiko. Foto: MMC RTV SLO
Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da bo končno stališče Slovenije do Rehnovega predloga znano po sestanku s parlamentarnim odborom za zunanjo politiko. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor je dejal, da rešitev mejnega vprašanja zaenkrat še ni blizu. Foto: MMC RTV SLO
Zunanji minister Žbogar o Hrvaški

Zunanji minister Samuel Žbogar je ob tem še dejal, da hrvaška vlada komisarju še ni poslala svojih pripomb, Slovenija pa si tako lahko vzame čas za razpravo o Rehnovi pobudi za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter odpravo blokade pri njenih pogajanjih za vstop v EU.

Minister Žbogar je še potrdil, da naj bi se v kratkem srečal tudi s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem, kmalu pa naj bi se srečala tudi predsednika obeh vlad, Borut Pahor in Ivo Sanader.

Pahor: Hrvaška retorika nas ne sme vznemirjati
Na znova zaostrena stališča uradnega Zagreba glede vprašanja meje pa se je posredno odzval tudi premier Borut Pahor z besedami, da nas v tem času "velike retorike na hrvaške strani" ne smejo vznemirjati, in dodal, da je pomembneje, da se situacije ne zaostruje.

Po Pahorjevih besedah je sicer bistveno, da Slovenija in Hrvaška ohranita dialog in priznal, da državi še nista blizu rešitve, "a si je za njo treba prizadevati". Pahor vidi Rehnovo pobudo kot edino, ki je za zdaj na voljo, tako kot Žbogar pa je spomnil, da se je Slovenija o njej že izrekla, Hrvaška pa ne.

Zunanji minister Žbogar pa je spregovoril tudi o vlogi nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca Marttija Ahtisaarija pri reševanju slovensko-hrvaškega spora je Žbogar dejal, da gre za Nobelovega nagrajenca z izjemnimi izkušnjami, ki bi lahko pomagal Sloveniji in Hrvaški, vendar pa je o tem še prezgodaj govoriti, saj "še nismo v fazi dogovora".

"Vse modalitete dogovora so še v zraku in prezgodaj se je še odločati, ali sprejemamo Ahtisaarija kot posrednika. Slovenija ne bi imela težav, če bi posredoval Ahtisaari," je še dejal Žbogar in izrazil upanje, da bi tako Hrvaška kot Slovenija delovali v svojih izjavah "umirjeno in konstruktivno".

Ahtisaari je v torek v Washingtonu izjavil, da zelo verjetno ne bo sprejel posredništva v obmejnem sporu, ker gre za pravna vprašanja, za katera bi bil po njegovem mnenju pristojnejši pravnik.

A. Me.

Zunanji minister Žbogar o Hrvaški