V Bruslju sta pred sedežem Nata zaplapolali še zastavi Hrvaške in Albanije. Foto: Reuters
V Bruslju sta pred sedežem Nata zaplapolali še zastavi Hrvaške in Albanije. Foto: Reuters
Sali Berisha in Ivo Sanader
Premierja za novim govorniškim odrom. Foto: EPA
Sanader v Bruslju

"Slovenijo pozivam, da dvostranska vprašanja ločimo od naših pogajanj z Evropsko unijo. Hrvaška je ponosna na današnji dosežek, ampak tu se ne moremo ustaviti. Uresničiti želimo tudi drugi cilj, to je vstop v EU. Kot veste, obstaja blokada sosednje in prijateljske Slovenije zaradi dvostranskega vprašanja," je povedal na novinarski konferenci po slavnostnem dvigu zastav.

Hkrati je Slovenijo pozval, naj dvostransko vprašanje loči od pogajanj Hrvaške o članstvu. "Če to stori, lahko končamo pogajanja do konca tega leta in nato v letu 2010 tudi formalne postopke vstopa v EU," je še povedal. Hkrati bi bilo to po njegovih besedah "najbolj pošteno in prijateljsko ter rešitev, ki bi bila najbolj v duhu evropske solidarnosti".

Ponovil je, da kmalu pričakuje srečanje s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, o katerem bo slovenska stran obveščena po diplomatski poti. Odgovor na predlog komisarja EU-ja za širitev Ollija Rehna Hrvaška po Sanaderjevih besedah ima in ga bo predstavila na naslednjem srečanju
komisarja z zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem.

"Imamo dopolnila in predloge, kakor jih ima tudi Slovenija. Jaz slovenskega odgovora nisem videl, kakor vi niste videli hrvaškega," je pojasnil.

Po Sanaderjevih besedah je pomembno, da zunanja ministra odgovor predstavita komisarju Rehnu na sestanku, ne pa da ga pošiljata po pošti. "Bil je napovedan sestanek, ki je bil odpovedan. Iz katerih razlogov, ne želim ugibati. Naš odgovor bo predstavljen na sestanku, ki ga bo sklical Rehn. Upam, da čim prej," je sklenil Sanader.

Hrvaška in Albanija uradno v Natu
Nato je od danes tudi uradno zveza 28 držav. Njun vstop je dokaz, da je ideja o svobodi še živa, je v slovesnem nagovoru po dvigu zastav poudaril generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer. "To je zelo zgodovinski dan za našo državo in narod," je v slovesnem nagovoru dejal albanski premier, hrvaški pa je dejal, da je to dan veselja in slavja. Sanader je pri tem spomnil tudi na druge države Zahodnega Balkana, ki so na poti v Nato. "Upam, da bo tudi Skopje kmalu imelo takšno slavje," je dejal in posebej izpostavil Bosno in Hercegovino, Črno goro, Srbijo in Kosovo ter jim zagotovil podporo Hrvaške.

M. R.

Sanader v Bruslju