Seznam vam bo pri nakupovanju olajšal izbiro in vas obvaroval pred nepotrebnim zapravljanjem - če ga boste upoštevali. Foto: EPA
Seznam vam bo pri nakupovanju olajšal izbiro in vas obvaroval pred nepotrebnim zapravljanjem - če ga boste upoštevali. Foto: EPA
Lačni ne hodite nakupovat, saj boste najverjetneje svoj voziček napolnili z nepotrebnimi stvarmi. Foto: RTV SLO

Se v trgovino odpravite skoraj vsak dan? Ste kdaj izračunali znesek, ki ga porabite za živila vsak mesec? Če nakupujete brezglavo, je ta lahko precej visok.

Nikamor brez načrta
Temeljno pravilo rednih nakupov je oblikovanje seznama. Vzemite si nekaj minut, preden se odpravite po živila, in premislite, kaj res potrebujete, ter oblikujte seznam in se ga držite. Opazili boste, da vam lahko sistematičnost pri nakupovanju prihrani tako čas kot tudi denar, zato ne kupujte hrane vsak dan, ampak raje enkrat na teden.

Če vas mika svež kruh, si ga seveda privoščite, vendar ob takšnih vsakdanjih nakupih ne zapravljajte denarja po nepotrebnem. Trgovine zvito postavijo razne priboljške v bližino blagajne, da se jim pri čakanju v vrsti ne morete izogniti. Ne pustite se zavesti.

Vse večje trgovine slovenske porabnike zasipavajo s predstavitvijo svojega programa. Čeprav se vam takšni letaki morda zdijo nadležni, vam lahko pomagajo primerjati cene in najti najugodnejšega ponudnika. Če imate čas, lahko primerjate tudi druge cene trgovcev in nakupujete selektivno, določene izdelke na enem, druge spet na drugem mestu.

Trgovci poskušajo premamiti kupce z raznimi akcijskimi ponudbami. Premislite, ali res potrebujete velike količine določenega živila ali pa bo samevalo na policah vaše kuhinje. Posebno pozornost namenite pokvarljivim živilom, saj jim v trgovinah pogosto znižujejo cene tik pred iztekom roka uporabnosti.

Prazna vreča ...
Še zadnji pomemben nasvet pred nakupovanjem hrane: v trgovino se ne odpravite lačni! V tem primeru je namreč verjetneje, da boste nakupovali impulzivno in da se bo v vašem vozičku znašlo tudi precej nepotrebnih živil, zlasti prigrizkov.