Proračun ni le nekaj, s čimer se ukvarjajo politiki, urejanja svojih financ bi se moral lotiti tudi vsak posameznik. Foto: RTV SLO
Proračun ni le nekaj, s čimer se ukvarjajo politiki, urejanja svojih financ bi se moral lotiti tudi vsak posameznik. Foto: RTV SLO
Zaradi kupovanja nepotrebnih stvari vam ga lahko zmanjka za tisto, kar bi dejansko potrebovali. Torej ne nakupujte brezglavo. Foto: EPA

Vzemite list papirja in potegnite po sredini črto; na eno stran vpišite svoje prihodke - mesečno plačo, honorarje, otroške dodatke itd. Na drugo stran zapišite vse svoje mesečne izdatke. Ta seznam bo po vsej verjetnosti dosti daljši od prvega, a ne slepite se in si izdatke zapišite povsem iskreno, saj lahko le tako odkrijete nepotrebno odtekanje denarja.

Tri temeljne skupine izdatkov
Prva skupina izdatkov je osnovna; sem spadajo obrok kredita za stanovanje ali najemnina, voda, elektrika, obrok zavarovanja ipd. Izračunajte, koliko porabite na mesec za zavarovanje in vzdrževanje svojega vozila. Seštevek vseh navedenih podatkov predstavlja prvo delno vsoto.

Sledijo vsakodnevni izdatki, tj. hrana, kozmetika, stroški prevoza in parkiranja. Če imate otroke, zapišite stroške za njihovo nego, oblačila in igrače. Ne pozabite na stroške telefoniranja, mesečno članarino za fitnes, naročnine na časopise in revije, pa na obiske frizerja, nakup nosilcev zvoka in slike oz. stroške njihove izposoje. Vključite tudi račune restavracij, naročila hrane na dom, stroške za malico v službi. Kadilci zabeležite mesečno porabo za cigarete, če imate hišne ljubljenčke, pa hrano za živali. Če pogosto kupujete oblačila ali elektronske naprave, stroške zabeležite v to skupino. Ponovno seštejte vse postavke.

Med občasne stroške vključite tiste, ki se pojavljajo enkrat ali dvakrat letno - darila za rojstni dan, za novo leto ali poroko ... Tej zadnji delni vsoti prištejte še stroške morebitne prenove stanovanja, vzdrževanje vrta, nakup očal ipd.

Preverite sami sebe
Na koncu seštejte tri delne vsote in jih odštejte od svojih prejemkov, kar bo razkrilo, ali porabite več, kot zaslužite, in za kolikšen razkorak gre. Če vam na koncu kaj denarja ostane, poskusite hitreje odplačati kakšen kredit ali pa povečajte svoje prihranke. Finančni svetovalci priporočajo, da za nujne primere prihranite najmanj tri mesečne netoplače.

Proračun rebalansirajte večkrat
Če pa vaša poraba presega vaše zaslužke, poskušajte ugotoviti, čemu bi se lahko odpovedali in se tako izognili nepotrebnemu zapravljanju. Lotite se seznama vsakodnevnih in občasnih stroškov, saj na osnovne najbrž ne boste mogli vplivati. Za oblikovanje osebnega proračuna si vzemite čas večkrat na leto, še posebej v primeru večjih sprememb (zamenjava službe, selitev itd.).

J. G.