Podjetje naj bi rezerviralo okoli milijon evrov za odpravnine delavcem. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje naj bi rezerviralo okoli milijon evrov za odpravnine delavcem. Foto: MMC RTV SLO

Delavci so odločbe o prenehanju delovnega razmerja začeli prejemati v ponedeljek. Vodstvo družbe se je o merilih odpuščanja tokrat dogovorilo s predstavniki sindikata, saj je moralo okoli 40 pred dvema letoma odpuščenih delavcev pravico iskati na sodišču.

Družba je tokrat tudi rezervirala milijon evrov denarnih sredstev, namenjenih odpravninam, je za Radio Slovenija povedal Martin Dular iz Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) za Podravje. Dular dodaja, da bodo delavcem v primeru nepravilnosti svetovali in jih pomagali tudi s pravnim strokovnjakom.

Carrera odpuščanja napovedala že leta 2009
Odpuščanja v podjetju pripisujejo gospodarski krizi, ki naj bi močno prizadela njihovo panogo. Tako so v letu 2009 sklepe o prenehanju zaposlitve izročili okoli 200 delavcem. Številka je letos sicer manjša od napovedane, saj so jih nameravali odpustiti 350. Razmere so se nekoliko izboljšale lani, ko so za določen čas zaposlili skupaj 280 delavcev, med njimi precej nekdanjih.

Tudi nov val odpuščanja naj bi imel korenine v gospodarski krizi, pri čemer v vodstvu navajajo, da je številka še vedno manjša od že leta 2009 napovedane številke 350. Brez dela tako ostaja 150 delavcev Carrere Optyl (družba je sicer del italijanskega koncerna Safilo), ptujska območna služba zavoda za zaposlovanje pa naj bi že pripravila ukrepe za pomoč odpuščenim delavcem. V Carreri Optyl še vedno dela več kot 900 delavcev.