Prenova steze bo stala skoraj 10 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Prenova steze bo stala skoraj 10 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Letališče bodo čez štirinajst dni zaradi obnovitve vzletno-pristajalne steze tretjič v skoraj polstoletni zgodovini za dva tedna zaprli. Prenova do zdaj večkrat le zakrpane 30 let stare asfaltne prevleke, ki jo bodo zamenjali, bo Aerodrom stala skoraj deset milijonov evrov.

"Mi bomo v tej fazi v srednjem delu steze odstranili 13 centimetrov asfalta, kar pomeni dve plasti, istočasno pa bomo zamenjali vso kablažo za napajanje svetlobnih sistemov," je v mikrofon Marjete Klemenc iz TV Slovenija dejal Drago Čotar, vodja prenove letališke steze.

SCT bo delal podnevi in ponoči
Stezo bo prenavljal SCT, ki bo delal podnevi in ponoči, letališče pa, čeprav poletov ne bo in bo Aerodrom operativo in velik del tehnike preselil v Maribor, ne bo zaprto. Za potnike bo parkiranje brezplačno, Janez Krašnja iz Aerodroma Ljubljana pa je dejal, da družba upa, da "bodo tudi prevozniki izvršili vse transferje, da potniki ne bodo imeli težav".

Adria Airways bo v Maribor pereusmerila polovico svojih poletov, toliko jih imajo namreč v tem času prodanih. Število poletov bodo prilagajali sproti.

Prenova bo povzročila milijonsko izgubo
Žal so vsi vpleteni kljub decembrskim zagotovilom, da so se o vsem dogovorili, in obljubam, da bo vse teklo brez težav, v zadnjih tednih z različnimi napovedmi zmedli potnike. Prevoznikom se namreč ni uspelo dogovoriti glede vseh pogojev, zagotovila Maribora, da bo izpolnjeval vse pogoje, pa so se izkazala za pomanjkljiva. Zdaj so zadeve dokončno dorečene, znano pa je tudi, kaj obnova pomeni za slovenskega prevoznika in letališče. Aerodrom bo po napovedih izgubil milijon evrov prihodka, Adria Airways pa dvakrat toliko.