Razrešitev pa je tudi odgovornost, da je bila odločitev sprejeta v prid zagotavljanju uspešnega poslovanja skupine HSE, je Radićeva zapisala v sporočilu za javnost. Foto: MMC RTV SLO
Razrešitev pa je tudi odgovornost, da je bila odločitev sprejeta v prid zagotavljanju uspešnega poslovanja skupine HSE, je Radićeva zapisala v sporočilu za javnost. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Ministrica govori o legitimni pravici AUKN-ja, Zares pa o podleganju pritiskom lobijev in politike. Foto: BoBo

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki je v zadnjem času pogosto predmet razprav o pristojnostih in odločitvah, saj se med drugim ni strinjala s postopkom zamenjave nekdanjega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika, je v sredo razrešila prvega moža nadzornikov Holdinga Slovenskih elektrarn Jadranka Medaka. Pojasnila je, da bo menjava pozitivno vplivala na delovanje HSE-ja.

Projekt TEŠ 6 bo vodil Miran Žgajner
Iz Termoelektrarne Šoštanj so sporočili, da je vodenje projekta gradnje šestega bloka v sredo prevzel direktor družbe za inženiring in izgradnjo energetskih objektov HSE Invest Miran Žgajner. Njegov namestnik je vodja sektorja za obratovanje v TEŠ-u Branko Debeljak. V TEŠ-u so prepričani, da so izbrali prava človeka za vodenje projekta, saj gre za strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami na področju energetike in vodenja različnih energetskih projektov.

Radićeva bi počakala na revizijo
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je agenciji sicer predlagala drugačno odločitev, saj je dejala, naj za zdaj še ne posegajo v delovanje organov nadzora in vodenja HSE-ja in Termoelektrane Šoštanj. Odločitev agencije je sicer njena legitimna pravica, ki pa nosi s sabo tudi odgovornost, je ministrica komentirala razrešitev.

Sama je želela počakati na na rezultate revizije poslovanja TEŠ-a in naložbe v šesti blok šoštanjske termoelektrarne ter na rezultate študij o količinah in kakovosti zalog premoga ter variantnih rešitev, kot sta obnova četrtega in petega bloka ter gradnja bloka manjše moči. "Očitno pa so pristojni na agenciji presodili, da je zamenjava predsednika nadzornega sveta nujna," dodaja.

Medak: TEŠ 6 je slabo voden
Medak je nadzorni svet HSE-ja vodil od lanskega oktobra, potem ko je vlada na predlog Radićeve zamenjala prejšnje nadzornike. Prepričan je, da so ga razrešili zaradi projekta TEŠ 6, ki je po njegovem mnenju slabo voden.

Imenovan je novi predsednik NS-ja
Nadzorniki so na izredni seji za svojega novega predsednika že imenovali Draga Dolinarja s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora. Dolinar je bil do zdaj namestnik razrešenega predsednika Medak. V nadzornem svetu HSE-ja je Medaka zamenjal Igor Šalamun z ministrstva za gospodarstvo. V šestčlanskem nadzornem svetu HSE-ja zastopata interese države še namestnik predsednika Marjan Ravnikar in Vekoslav Korošec, predstavnika zaposlenih pa sta Rene Jeromel in Mojca Turnšek.

"Še vedno menim, da gre za tvegano naložbo, pri kateri je treba ravnati previdno," je dejal za časnik Finance, medtem ko je za časnik Dnevnik povedal, da je agencijo ves čas motila njegova kategorična previdnost do tega projekta in prizadevanje, da se preverijo morebitna tveganja.

Zares: Agencija se odloča na podlagi pritiskov
Na razrešitev so se odzvali tudi v stranki Zares, kjer ugotavljajo, da gre le še za en dokaz več, da Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države sprejema odločitve v zvezi s projektom TEŠ 6 na podlagi političnih in lobističnih pritiskov.

Medtem ko vlada še ni sprejela sektorske politike na področju energetike, se je agencija kar sama odločila podpreti ta projekt "in s smešnimi argumenti zamenjala tistega člana nadzornega sveta, ki je najbolj opozarjal na nepravilnosti pri njegovem vodenju", so dodali.