Iz Zagreba ne komentirajo morebitnih sprememb finančnih partnerjev. Foto: BoBo
Iz Zagreba ne komentirajo morebitnih sprememb finančnih partnerjev. Foto: BoBo
Prodaja Mercatorja teče naprej

Tudi kupec, hrvaški Agrokor, ima polne roke dela. Da bo Mercator res končal v njegovih rokah, mora varuhe konkurence pri nas in v drugih državah nekdanje Jugoslavije prepričati, da združitev ne bo ogrozila konkurence, obdržati pa bo moral tudi tuje partnerje, ki naj bi mu pomagali pri prevzemu. Slišati je, da ima s tem kar nekaj težav.

Hrvaški velikan bo moral zdaj obdržati svoje finančne partnerje in prepričati varuhe konkurence pri nas in po Balkanu, da združitev z Mercatorjem ne bo ogrožala konkurence.
Kljub poletnim počitnicam ne stojijo postopki, ki vodijo do prodaje Mercatorja. Pretekli teden so banke upnice s Pivovarno Laško podpisale dogovor za podaljšanje posojil, ki jih pivovarji dolgujejo, do aprila drugo leto. To tudi pomeni, da bo pivovarna lahko prosto razpolagala z delnicami Mercatorja in jih bodo lahko prenesli Agrokorju, ko bo posel končan.
A pred tem bo moral hrvaški živilski gigant zmagati nekaj bitk; obdržati svoje finančne partnerje in prepričati varuhe konkurence pri nas in po Balkanu, da združitev ne bo ogrožala konkurence. Agencija za varstvo konkurence sicer še pregleduje julija prejeto Agrokorjevo prijavo, postopek pa je na začetku. Agencija tako zdaj ugotavlja, ali se bo Agrokorjeva tržna moč na katerem izmed trgov toliko povečala, da bi bistveno zmanjšala učinkovito konkurenco, je pojasnila Dajana Muženič Abramovič.

Če se bodo odločili podrobno analizirati, kaj se bo po prevzemu dogajalo z dobaviteljsko verigo, tržnim deležem in podobno, lahko postopek traja dlje kot 25 dni od trenutka, ko bo agencija razsodila, da je od obeh podjetij in bank dobila vse odgovore, ki jih potrebuje za odločitev. Ali bo Agrokor dobil soglasje ali ne, zato utegne biti znano šele pozimi.
Todorić naj bi že iskal druge partnerje
Da pogodba o prodaji polovice Mercatorja obvelja, pa mora Agrokor med drugim dobiti še soglasje varuhov trga na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji in Črni gori. Agrokorju naj bi pomagali prevzeti Mercator tudi tuji partnerji. Iz prodajne pogodbe pa je razvidna le njihova želja po finančnem sodelovanju pri nakupu delnic.

Ti naj bi z dokapitalizacijo Agrokorja postali solastniki združene trgovske verige. Poslovni tisk sicer namiguje, da ima prvi mož družbe Ivica Todorič težave z ohranitvijo tega dogovora in da išče druge partnerje, a iz Zagreba o tem poslu uradnih informacij ni.

Za polovico Mercatorja potrebuje Agrokor 240 milijonov evrov, dati pa bo moral prevzemno ponudbo. Da denar zares dobijo spomladi drugo leto, upajo v Laškem, saj do takrat velja odlog za vračilo starih posojil bankam. "Če bi mi pred dvema letoma lahko prodali Mercator, bi lahko dobili 194 milijonov, zdaj 100. To bi pomenilo, da pivovarna sploh ne bi bila zadolžena firma," je poudaril predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Prodaja Mercatorja teče naprej