Mercator še čaka na odziv hrvaškega Agrokorja na izkazan interes za preučitev možnosti odkupa njegove hčerinske družbe Konzum. Foto: MMC RTV SLO
Mercator še čaka na odziv hrvaškega Agrokorja na izkazan interes za preučitev možnosti odkupa njegove hčerinske družbe Konzum. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Debeljak
Namenov Agrokorja - ali bi šlo za prijateljski ali sovražni prevzem - Debeljak ni želel komentirati, saj, kot je dejal, to ne bi bilo korektno. Prav tako ne more ocenjevati vrednosti morebitnega povezovanja, saj njegova končna struktura ni znana. Foto: BoBo
Mercator: Kdo bo kupil in kdo prodal

Novico so sporočili iz Mercatorjeve uprave, kjer dodajajo, da so pozitivnega odgovora veseli in bodo na pogovore z veseljem prišli.

Prvi mož Agrokorja Ivica Todorić v pismu predsedniku uprave "najboljšega soseda" Žigu Debeljaku predlaga tri mogoče termine sestanka, vse tri v prihodnjem tednu, in sicer 8., 9. ali 11. marec. Upravi družb se bosta o podrobnostih še dogovorili.

Debeljak: Gre za prijateljsko pobudo
Podrobnosti dopisa, ki ga je v sredo poslal Todoriću, Debeljak za zdaj ni razkril, ponovil pa je, da gre za prijateljsko pobudo, v kateri je Skupina Mercator izrazila zanimanje za preučitev možnosti odkupa Konzuma.

"To je v skladu z našimi strateškimi usmeritvami in tak strateški fokus bi bil koristen tako za obe skupini kot za vse deležnike in širše družbeno okolje." Dodal je, da bodo ob morebitnih premikih na tem področju v družbi poskrbeli za ustrezno obveščanje tako lastnikov kot javnosti.

Mercator je predstavil tudi lansko poslovanje skupine. Skupina Mercator je v letu 2010 ustvarila 2,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,2 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček skupine se je povečal za 43,9 odstotka in je znašal 30,4 milijona evrov.
.

Na Hrvaškem, kjer je Mercator drugi največji trgovec z devetodstotnim tržnim deležem, so se prihodki od prodaje lani zvišali za 27 odstotkov na skoraj 400 milijonov evrov. V Srbiji je Mercator prav tako drugi trgovec s podobnim tržnim deležem, prihodki pa so se v primerjavi z letom 2009 zvišali za 2,4 odstotka oziroma ob upoštevanju stalnih cen za 12 odstotkov, na 472 milijonov evrov.
.

V BiH je bil Mercator lani tretji največji trgovec s približno petodstotnim tržnim deležem, prihodki pa so se povečali za desetino, na 121,5 milijona evrov. V Črni gori, kjer je družba največji posamični trgovec s skoraj petinskim tržnim deležem, pa so se prihodki lani povečali za 174 odstotkov, na 53,1 milijona evrov. Razlog za rast je predvsem lanski prevzem družbe Panto, ki ima 76 trgovin. V Albaniji in Bolgariji ima Mercator odstoten oz. manj kot polodstoten tržni delež, prihodki pa so znašali 4,5 oz. 3,3 milijona evrov.


S spremembo lastništva se ne ukvarjajo
Glede na številne govorice o morebitnem Agrokorjevem prevzemu Mercatorja je Debeljak ponovil, da uprava Mercatorja lastniške strukture družbe ne komentira veliko. "To ni naše delo in s tem se ne ukvarjamo," je zatrdil in dodal, da podpirajo spremembe za stabilnost lastniške strukture, ki bi Mercatorju prinesle finančno močne lastnike in ki bi podprle strategijo samostojnega razvoja na območju.

Sicer pa jih po besedah Debeljaka Agrokor do zdaj ni obvestili, da ima željo po strateški povezavi. Prav tako jih o pogovorih s tem hrvaškim mogotcem ni obvestil nihče od lastnikov. "O tem smo izvedeli iz medijev. Ker je bil tak interes, smo poslali pobudo s pozivom, da če možnost strateškega povezovanja obstaja, da se ta takoj preuči," je dejal Debeljak. Mercator je sicer, kot pravi Debeljak, izjemno finančno fleksibilen, saj razpolaga z od 1,7 do 1,8 milijarde evrov tržno zanimivimi nepremičninami v regiji, ki so popolnoma neobremenjene.

Bo čez nekaj dni znan kupec Mercatorja?
Rok za sprejetje ponudb kupcev 23,34 odstotka Mercatorja, ki ga prodaja Pivovarna Laško, se izteče 9. marca. Agrokor je pred časom že izrazil interes po tem deležu, a se za zdaj še ni odločil, ali se bo odzval na poziv Laščanov.

So pa vse glasnejše govorice o Agrokorjevem prevzemu Mercatorja Agencijo za trg vrednostnih papirjev spodbudile, da zaradi višje cene Mercatorjeve delnice uvede nadzorni postopek nad morebitno povezavo. V Agrokorju trdijo, da poziva ATVP-ja še niso prejeli, agencija pa medtem odgovarja, da so nanj dolžni odgovoriti.

Medtem ko imajo Laščani v Mercatorju nekaj več kot 23-odstotni lastniški delež, so poslovne banke 34-odstotne lastnice Mercatorja, 28 odstotkov je v lasti pravnih oseb, 15 odstotkov pa v lasti fizičnih oseb. Lastniška struktura je po Debeljakovih pojasnilih že nekaj časa podobna, delež tujih vlagateljev pa se povečuje in je konec leta 2010 znašal 15 odstotkov.

Mercator: Kdo bo kupil in kdo prodal