Prevzem Mercatorja s strani Agrokorja nima veliko političnih privržencev. Foto: MMC RTV SLO
Prevzem Mercatorja s strani Agrokorja nima veliko političnih privržencev. Foto: MMC RTV SLO
Mercator vrnil udarec

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so odprli nadzorni postopek na podlagi zakona o prevzemih, več pa zaradi zaupnosti podatkov niso želeli izdati.

Uprava Mercatorja je sporočila, da "je glede na nedavne zaznane aktivnosti strateškega prestrukturiranja hrvaškega koncerna Agrokor in ... v skladu s svojimi strateškimi usmeritvami sklenila, da družbi Agrokor izrazi interes za preučitev možnosti odkupa njene hčerinske družbe Konzum".


Na vprašanje, zakaj so se odločili za nadzor, pa so v ATVP-ju pojasnili, da lahko agencija od prevzemnika zahteva, da se v 24 urah izjasni, ali namerava dati prevzemno ponudbo. To lahko storijo, če je cena delnice pomembno narasla in bi se iz tega dalo sklepati, da bo dana prevzemna ponudba.
Agrokor je že stopil v stik z ATVP-jem
Po poročanju Dnevnika, naj bi Agrokor v torek že poslal prošnjo za pojasnila o prevzemni nameri. V družbi pa so pojasnili, da od ATVP-ja za zdaj niso prejeli nobenega dopisa.

Kot še piše Dnevnik, bi lahko Agrokor še več težav imel z uradom za varstvo konkurence, ki bi že ob nakupu četrtine Mercatorja presojal skladnost koncentracije. Krepitev prevladujočega položaja na trgu je namreč sporna s stališča evropske, slovenske in hrvaške zakonodaje.

Židan ostro proti prevzemu
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan prodaji Mercatorja Agrokorju ni naklonjen. Kot je pojasnil, prodaji absolutno nasprotuje.
Proizvodnja hrane v Sloveniji je namreč strateško pomembna, poleg tega morajo države in regije v skladu z novimi stališči EU-ja skrbeti tudi za t. i. prehransko varnost, pojasnjuje minister.

Dodaja, da se je njegovo mnenje utrdilo tudi zaradi izkušnje s Tovarno sladkorja Ormož. Z njeno ukinitvijo je namreč Slovenija ostala brez najbolj dobičkonosne kmetijske proizvodnje, v sedanjem pomanjkanju sladkorja na trgu pa imajo posamezna živilska podjetja težave ne le zaradi visokih cen, temveč tudi z dobavo.

Agrokor v slabšem stanju kot Mercator
Agrokor je po njegovih besedah gospodarski sistem, ki je v slabšem stanju kot Mercator. Do zdaj je bil izredno neprijazen do slovenske proizvodnje hrane, poleg tega ne gre za trgovski, temveč proizvodni sistem, takšni pa želijo svoje proizvode spraviti na tuje trge, je utemeljil svoje prepričanje, da gre za sovražen prevzem.

Mercator vrnil udarec