Addiko Bank 40 odstotkov svojega posla ustvari na Hrvaškem. Foto: BoBo
Addiko Bank 40 odstotkov svojega posla ustvari na Hrvaškem. Foto: BoBo

Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Urška Jereb, Nova Ljubljanska banka (NLB) že nekaj let ne skriva ambicij, da želi prodreti tudi na največji trg v regiji, na Hrvaško. Z nakupom avstrijske Addiko Bank, ki kar 40 odstotkov svojega posla ustvari na Hrvaškem, bi ji to lahko tudi uspelo.

NLB je za delnico najprej ponudil 20, nato pa je ponudbo zvišal na 22 evrov minus prihodnja izplačila dividend. Upravni odbor Addiko Bank je izboljšano ponudbo NLB-ja pozdravil in jo s finančnega vidika ocenil kot primerno in privlačno. Toda hkrati je opozoril, da končni izid glede uspeha ponudbe ni povsem gotov. Prag uspešnosti je namreč postavljen pri 75 odstotkih delnic, kar je zelo visoko.

Poleg tega je dodatna zavora za uspeh tudi aktualna zelo kompleksna in razpršena lastniška struktura.

Za prevzem Addiko Bank se s precej nižjo ceno 16 evrov in pol za delnico poteguje tudi ciprski holding Agri Europe Miodraga Kostića, ki ima sicer že v lasti desetino Addiko Bank, ob tem pa tudi Gorenjsko banko.

Interes za nakup je izrazil tudi srbski poslovnež Davor Macura, ki vodi podjetji Alta Pay Group in diplomat pay, ki lastniško obvladujeta petino Addiko Bank. Toda pred dnevi je Evropska centralna banka (ECB) omenjenima srbskima podjetjema začasno odvzela glasovalne pravice, saj njunega nekaj več kot 19-odstotnega deleža nista ustrezno prijavili avstrijskemu uradu za finančni trg.