Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podjetje Alta Pay, ki ga vodi srbski poslovnež Davor Macura, je v lastništvo Addiko Banka vstopilo konec marca. Do maja je delež postopoma povečevalo, nato pa del delnic prodalo beograjskemu podjetju Diplomat Pay.

Zdaj ima Alta Pay v lasti 9,63 odstotka delnic Addiko Banka, Diplomat Pay pa 9,99 odstotka.

Evropska centralna banka (ECB) je ugotovila, da srbski podjetji tega nista prijavili avstrijskemu uradu za finančni trg (FMA). Zato je odločila, da jima začasno odvzame glasovalne pravice, povezane s temi delnicami.

Ukrep bo veljal, dokler ECB ne bo ugotovil, da nakup tega deleža ni prepovedan po avstrijskem zakonu o bančništvu, je Addiko Bank zapisal v sporočilu za javnost.

ECB je hkrati zaprosil dunajsko gospodarsko sodišče za imenovanje skrbnika za mirujoče glasovalne pravice. Sodišču je sporočil tudi, da Alta Pay in Diplomat Pay delujeta usklajeno in torej presegata 10-odstotni prag kvalificiranega deleža. Če bi eden od teh delničarjev ali tretja oseba, ki deluje skupaj z njima, pridobil dodatne delnice Addiko Banka, bi ECB zamrznil glasovalne pravice tudi iz teh delnic.

NLB se zanima za nakup banke

NLB je ponudbo za prevzem Addiko Banka objavil 7. junija in za delnico ponudil 20 evrov, teden pozneje pa ceno zvišal na 22 evrov. Ponudba velja do petka, 16. avgusta, upravni odbor Addiko banka pa jo je že ocenil kot finančno privlačno in predlagal delničarjem, naj jo sprejmejo.

A vodstvo Addiko Banka je v sporočilu delničarjem obenem izrazilo negotovost glede uspeha ponudbe. Prag uspešnosti je namreč s 75 odstotki delnic postavljen zelo visoko, oviro na poti proti temu cilju pa predstavlja trenutna kompleksna in razpršena lastniška struktura, je zapisalo.

V igri za Addiko bank je tudi družba Agri Europe, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića in ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko. Ta že ima v lasti 10 odstotkov Addiko Banka, s svojo ponudbo pa želi pridobiti še 17 odstotkov. Agri Europe trenutno ponuja 16,24 evra za delnico Addiko Banke.

Kot tretji interesent naj bi se za Addiko Bank zanimal tudi Macura s svojo skupino Alta Pay, a je po poročanju avstrijskih časopisov od te namere odstopil, vendar pa dal vedeti, da svojega deleža ne namerava prodati. Brez njega je ponudba NLB-ja de facto propadla, je poročal avstrijski časopis Die Presse.

Addiko Bank s sedežem na Dunaju je nastal iz vzhodnoevropskega dela nekdanje banke Hypo Alpe Adria. Prisotna je v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH-u, Srbiji in Črni gori. Specializirana je za poslovanje s prebivalstvom in malim gospodarstvom.