Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Obseg investicij zakriva dejstvo, da so te slabo upravljane, kar potrjuje tudi nedavno objavljeno poročilo Mednarodnega denarnega sklada, pravi profesor Mojmir Mrak.

"Ker imamo teh investicij zelo veliko, so en ključen inštrument poganjanja. Mislim pa, da poročilo zelo jasno kaže, da imamo precej problemov na področju izvajanja, ne pa toliko na področju planiranja."

Kot opozarja analitik GZS-ja Bojan Ivanc, bo to tudi tokrat poseben izziv, saj bo po novih evropskih fiskalnih pravilih treba omejiti rast izdatkov. "Jaz vidim kratkoročno največji izziv za Slovenijo, če bomo letos imeli nižje odhodke od planiranih. Če bomo šli iz te osnove potem naprej. Kajti naprej se potem planira večina odhodkov v daljšem obdobju. In tista rast je nekje v 4,5–4,6 odstotka. In če iz te nizke osnove zaključimo nizko, bomo imeli velike težave izvesti bodisi investicije bodisi plan odhodkov."

Previdnost pa Mrak svetuje pri odzivu na krizo avtomobilske industrije in pomoč zaposlenim. "Jaz mislim, da bo zdaj položaj tak, da nekatere firme ne bodo prišle nazaj, saj gre ta avtomobilska industrija v druge sektorje. Če bomo tam to počeli, bomo naredili veliko neumnost, ker teh ljudi tam ne bomo obdržali, ne bomo pa dobili ljudi, ki so mogoče propulzivni. Tukaj bomo morali biti zelo pazljivi."

Po besedah državne sekretarke Saše Jazbec za preobrazbo in dvig konkurenčnosti dajemo dodatna sredstva, tudi evropska. "Ta del denarja, ki ga dobimo iz Evrope, bomo poskušali spremeniti tako, da bomo več namenili za te strateške tehnologije."

Ob tem pa je dodala, da vlado pri načrtovanju investicij v veliki meri zavezujejo zakoni, kot so obveznih 200 milijonov na leto za zdravstveno infrastrukturo, obvezna vlaganja v vojsko, v športno infrastrukturo in podobno.

Več v oddaji Studio ob sedemnajstih.

Proračun države med evropsko disciplino, domačimi potrebami in željami