Stavba Zveznih rezerv v Washingtonu. Foto: Reuters
Stavba Zveznih rezerv v Washingtonu. Foto: Reuters

Podatek je presegel pričakovanja analitikov – trgi so namreč pričakovali skromnejšo krepitev rasti. Povprečje napovedi je bilo tako pri 1,9 odstotka.

Pospešitev rasti je posledica okrepljenega oblikovanja zalog in večje porabe gospodinjstev. Po drugi strani negativno na rast ob še vedno visokih obrestnih merah vplivajo naložbe v stanovanjsko gradnjo.

Čeprav se ameriška centralna banka Federal Reserve v nasprotju z Evropsko centralno banko še ni odločila za obrat v denarni politiki in začetek zniževanja obrestnih mer, ki so na najvišji ravni v dveh desetletjih, je zasebna poraba močnejša od predvidevanj analitikov. Za to so zaslužne predvsem dobre razmere na trgu dela z nizko brezposelnostjo in stalnim odpiranjem novih delovnih mest.

Gre za spodbudno novico za administracijo predsednika Joeja Bidna v času, ko je tekma za novembrske predsedniške in kongresne volitve v polnem razmahu. Biden se je sicer konec preteklega tedna ob pritiskih iz vrst lastne stranke odpovedal boju za vnovičen mandat in za demokratsko predsedniško kandidatko podprl sedanjo podpredsednico Kamalo Harris. Ta se je v zadnjih dneh že utrdila kot skoraj gotova tekmica nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v boju za Belo hišo.

Biden: Ustvarili smo 16 milijonov delovnih mest

Čeprav veliko podatkov priča o trdnosti ameriškega gospodarstva, ki raste po bistveno višji stopnji kot na primer evrsko, pa to vseeno ob trenutnih zaostrenih političnih delitvah v ZDA ni glavni dejavnik v predvolilnem boju.

Biden je dobro novico ministrstva za trgovino nemudoma izkoristil in sporočil, da je položaj prevzel sredi najhujše gospodarske krize vse od velike depresije na začetku 20. stoletja.

"Današnje poročilo daje jasno vedeti, da imamo najmočnejše gospodarstvo na svetu. Zaradi najine skupne gospodarske agende s podpredsednico Kamalo Harris je naše gospodarstvo v zadnjem četrtletju krepko naraslo. Ustvarili smo 16 milijonov delovnih mest, plače rastejo, inflacija pada," je med drugim sporočil Biden in bo to ponavljal najmanj do novembrskih volitev.

Dodal je, da si bo zadnjih šest mesecev na položaju prizadeval za nižanje stroškov za delovne družine in gospodarsko rast. Ponovil je, da imajo republikanci drugačno agendo, ki bo na prvo mesto postavila posebne interese, državo pa potegnila nazaj.