France Arhar ni zanikal, da bi ga zanimalo mesto predsednika uprave NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO
France Arhar ni zanikal, da bi ga zanimalo mesto predsednika uprave NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejal po sredinem posvetu premierja Boruta Pahorja z bančniki, lastniki v delniških družbah tako daleč običajno ne posegajo, saj so za to odgovorni nadzorni sveti in skupščine delničarjev, ki imajo v vseh delniških družbah največjo oblast.

Vprašanja, kako bi ravnal v primeru spornega posojila Infond Holdingu, pa Arhar ni želel komentirati, saj, kot je dejal, ne pozna konkretne posojilne pogodbe, obenem pa za vsakega bančnika predpostavlja, da bi ravnal kot dober bančnik v korist banke in njenih lastnikov.

Boj za novega prvega moža NLB-ja
Glede boja za novega predsednika uprave NLB-ja, ki se odpira z odstopom Draška Veselinoviča, je Arhar poudaril, da pričakuje postopek, ki bo skladu z uveljavljenimi praksami. Po njegovem gre za jasno opredeljena delovna mesta, ki nosijo veliko odgovornost in v takih primerih ne verjame, da se bodo kandidati javljali na javni razpis. Kot opozarja, banke po svetu v tem primeru izbor opravijo s pomočjo strokovnjakov, ki poznajo najsposobnejše kadre na trgu.

Kot poroča časopis Delo, je na vprašanje, ali bi ta položaj zanimal tudi njega, odvrnil, da gre za mesto, ki bi zanimalo marsikaterega bančnika, vendar pa gre za položaj, v katerem sicer "izbiraš, a si izbran".

Kdo bodo novi nadzorniki?
Vlada bo na redni četrtkovi seji predlagala pet novih nadzornikov Nove Ljubljanske banke. Kot poroča Delo, bodo po njihovih informacijah to dva uslužbenca Svetovne banke, in sicer Gregor Dolenc in Boris Škapin, profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti Rasto Ovin, nekdanji prvi mož Ljubljanske borze Marko Simoneti in direktorica direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance Stanislava Zadravec Caprirolo.

E. S.