Država ima prek različnih podjetij v Petrolu skupaj 29,21-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
Država ima prek različnih podjetij v Petrolu skupaj 29,21-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO

Odvzem glasovalnih pravic državnim lastnikom družbe Petrol (Zavarovalnici Triglav, Sodu, Kadu, Mobitelu, Pozavarovalnici Triglav Re, KBM-Fineku in Aerodromu Ljubljana) velja do objave prevzemne ponudbe ali odtujitve delnic, je ATVP objavil na svoji spletni strani.

Vse omenjene družbe bodo brez glasovalnih pravic v Petrolu, dokler skupaj z Luko Koper, Novo Kreditno banko Maribor in DSU-jem ne objavijo ponudbe za prevzem Petrola ali ne odtujijo delnic, tako da skupaj, ena ali več izmed njih ne bodo več presegale prevzemnega praga.

Deset omenjenih družb ima v Petrolu skupaj 29,21-odstotni lastniški delež. Zavarovalnica Triglav je lastnica 1,13 odstotka delnic, Sod jih ima v lasti 19,75 odstotka, Kad 8,28 odstotka, Mobitel 0,01 odstotka, Pozavarovalnica Triglav Re 0,02 odstotka, Nova Kreditna banka Maribor 0,02 odstotka, Aerodrom Ljubljana pa 0,004 odstotka.

Zakon o prevzemih namreč določa, da mora lastnik z več kot 25 odstotki družbe objaviti prevzem ali zmanjšati delež.

ATVP je omenjene družbe na morebitni odvzem glasovalni pravic opozoril že konec januarja, ko jih je pozval, da se izrečejo o lastništvu v Petrolu. Podobno je ukrepal tudi v primerih Zavarovalnice Triglav, Krke in Abanke.