Foto:
Foto:
Direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič

Z novembra lani sprejetim sklepom je namreč do končne odločitve zadržalo izvajanje določb zakona, po katerih lahko Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) članu uprave borze odvzame dovoljenje za opravljanje funkcije, če je ta večkrat huje prekršil dolžnosti.

Agencija tako lahko izda odločbe o odvzemu dovoljenja Veselinoviču in Rotarju, saj so do končne odločitve ustavnega sodišča izvršljive s pravnomočnostjo.

Ustavno sodišče je z namenom, da bi v času do svoje odločitve zmanjšalo možnost nastanka škodljivih posledic na strani pobudnikov in na trgu vrednostnih papirjev, določilo, da se do končne odločitve šteje, da pravne posledice odločbe nastopijo šele z njeno pravnomočnostjo.

Pobudnikoma presoje zagotovljeno sodno varstvo
Agencija bo tako lahko učinkovito opravljala nadzor, nadzorovanim osebam pa je zagotovljeno učinkovito sodno varstvo zoper njene odločitve. Veselinovič in Rotar bosta zoper morebitno odločbo o odvzemu dovoljenja lahko vložila tožbo. Pobudnika presoje pa imata pravno varstvo na razpolago tudi v postopku z ustavno pritožbo.