Revizija kaže nepravilnosti, zato se je uprava odločila za tožbe. Foto: MMC RTV SLO
Revizija kaže nepravilnosti, zato se je uprava odločila za tožbe. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo Vzajemne le vložilo tožbe

Zdajšnja uprava zdravstvene zavarovalnice je namreč prepričana, da so uprave, ki so družbo vodile med junijem 2003 in oktobrom 2009, z negospodarnim in nevestnim ravnanjem zavarovalnici povzročile škodo.

Škodo ocenjujejo na 1,2 milijona evrov, je povedal predsednik izredne uprave Vzajemne Dušan Kidrič. Po njegovih besedah je bila škoda ugotovljena v primeru sklepanja poslov in naročanja storitev z dvema pravnima osebama ter zaradi škodljivih pogodb, sklenjenih z nekdanjim članom uprave. V zavarovalnici sicer še vedno potekajo revizijski postopki v zvezi z nekaterimi drugimi posli.

Zoper upravo, v kateri je bil poleg Jakliča še član uprave Franc Henigman, Vzajemna uveljavlja škodo v višini 70.733,87 evra, zoper upravo, v kateri je bil poleg Averja še član uprave Peter Pustatičnik, pa v višini 184.292,41 evra. O odgovornosti - ta je med vse štiri člane prejšnjih uprav porazdeljena glede na čas sklenitve spornih pravnih poslov ter glede na čas poročanja o domnevno opravljenih storitvah in fakturiranju storitev - bo pa odločalo sodišče, je poudaril Kidrič.

Po odstavitvi Averja uvedena izredna uprava
Spori v zvezi z vodenjem Vzajemne se vlečejo že več let. Agencija za zavarovalni nadzor je razrešitev Jakličeve uprave zahtevala junija 2007. Kot razlog je navedla, da Vzajemna ni pravočasno obvestila nekdanjih zavarovancev o spremembah statuta zavarovalnice o zaprtju osebnih računov.

Averjeva uprava je mandat nastopila septembra 2007, lani oktobra pa se je v postopek zoper Vzajemno, ki je privedel do razrešitve uprave z Averjem na čelu, vmešala tudi Agencija za zavarovalni nadzor. Nadzorni svet zavarovalnice je nato na izredni seji odpoklical Averja, AZN pa je izdal odločbo o izredni upravi pod vodstvom Kidriča.

Naročili so revizijo poslovanja zdravstvene zavarovalnice v času vodenja Jakliča in Averja, ki je pokazala, da je vodstvo naročalo storitve, ki niso bile potrebne, in sklepalo ekonomsko neupravičene pogodbe.

Vodstvo Vzajemne le vložilo tožbe