Obstoječi urgentni center v Mariboru. Foto: BoBo
Obstoječi urgentni center v Mariboru. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
GH Holding bo kazensko ovadil nekdanjega ministra za zdravje, Tomaža Gantarja, zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri mreži urgenc. Foto: BoBo

Podjetja so sklepala omejevalne sporazume, s katerimi so preprečevala, omejevala in izrinjala konkurenco, so sporočili z AVK-ja. Na seznamu sta bili sicer pred časom še dve podjetji, SGP Pomgrad in Kolektor Koling, a zanju je bil postopek ustavljen.

Odločba za GH Holding, Tames in Begrad še ni pravnomočna.
Mariborska urgenca je tik pred dokončanjem.

Varuh konkurence je v postopku ugotovil, da je Tames revizijski zahtevek vložil v sodelovanju z GH Holdingom oziroma po njegovem naročilu, s čimer sta podjetji skušali doseči razveljavitev postopka oddaje javnega naročila oziroma posameznih določb razpisne dokumentacije ter se seznaniti s potencialno konkurenco.

Ob tem se je zdaj že propadli Begrad kljub dejstvu, da je bil v novem roku za predložitev ponudb sposoben oddati tudi samostojno ponudbo, temu odpovedal, konzorcij GH Holdinga in Tamesa pa ga je v zameno za to v ponudbo vključil kot dodatnega podizvajalca za izvedbo gradbenih del, poleg SGP Pomgrada.

Agencija je v odločbi v zvezi s tem poudarila, da dogovor o skupni ponudbi med konkurenti, ki zaradi objektivnih dejavnikov ne zmorejo samostojno izvesti projekta, običajno ne povzroči omejevalnih učinkov na konkurenco, vendar pa to ne velja, če bi stranke projekt lahko izvedle z manj strogimi omejitvami.

Miklavčič: Na sodišče gremo
Prvi mož GH Holdinga Blaž Miklavčič je že ob neuradnih informacijah o odločbi AVK-ja za Finance dejal, da je ta enostranska in se z njo ne strinjajo, saj naj njihovih dokazov ne bi upoštevali. Svoj prav bodo zato dokazali na sodišču. AVK naj bi po njegovem mnenju običajno horizontalno povezovanje podjetij zamešal s kartelom.

Prvi razpis razveljavljen
Na predlanski prvi razpis za gradnjo urgence v UKC-ju Maribor so se prijavili Strabag, Kolektor Koling in GH Holding s ponudbami od 10,5 do 17,7 milijona evrov, revizijski zahtevek pa sta dala Tames in Begrad, ki se sploh nista prijavila. Na ponovljeni razpis se je prijavil samo GH Holding s partnerji Tamesom, Begradom in Kolektor Kolingom in ceno 18,7 milijona evrov. V pogajanjih z ministrstvom so privolili v znižanje cene na 13,3 milijona evrov.

Sume kartelnega dogovarjanja je pred letom in pol agenciji prijavil takratni minister za zdravje Tomaž Gantar. Kljub sumom se je z GH Holdingom vseeno pogajal, ker bi sicer Maribor zaradi izgube evropskega denarja lahko ostal brez nove urgence. Miklavčič je za Finance še povedal, da so nekdanjega ministra, zdaj pa poslanca DeSUS-a kazensko ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri mreži urgenc.