Madoff leta 1999. Foto: EPA
Madoff leta 1999. Foto: EPA
Mastni naslovi današnjih časopisov. Foto: EPA

Dobro leto po razkritju afere v francoski Societe Generale, ko je eden od zaposlenih zavarovalnico ogoljufal za več milijard evrov, je znova počilo: zelo spoštovan ameriški borzni posrednik je končal za zapahi, potem ko je ogoljufal britanski RBS (Royal Bank of Scoland), španski Santander, francoski BNP Paribas, HSBC, in številne druge banke. Ob tem na ameriške finančne regulatorje letijo številne kritike, da so zatajili.

Ameriški tožilci trdijo, da je Madoff, nekdanji vodja trgovanja Nasdaqa, mojstrsko načrtoval in izvedel prevaro, s katero je prek svojih skladov in nadzornih investicijskih družb denar novih investitorjev namenil za poplačilo že obstoječih investitorjev. Njegov sistem je bil zelo podoben piramidnemu: investitorjem je obljubil visoke donose od namišljenih virov, pri tem pa je kapital novih klientov porabil za "poplačilo" starejših investitorjev.

"To je največji finančni škandal v zgodovini trgov: 50 milijard dolarjev je ogromen znesek," je v odzivu dejala Nicola Horlick, ena najbolj spoštovanih britanskih menedžerk, ki je sicer na čelu podjetja Bramdean investements. "Presenetljivo je, da se je ta prevara dogajala toliko časa, najverjetneje desetletja, hkrati pa so investitorji v dobri veri nadaljevali z investicijami v Madoffove sklade. Navedbe kažejo, da so posredi tudi sistematične napake regulatornih in tržnih vzvodov na ameriškem trgu."

70-letnega bankirja so po plačilu 10 milijonov varščine izpustili na prostost. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi do 20 let ječe in plačilo kazni do pet milijonov dolarjev.

K. T.