Tekstil že dolgo ni več donosna panoga. Foto: RTV SLO
Tekstil že dolgo ni več donosna panoga. Foto: RTV SLO

Za ta korak se je uprava podjetja iz Metlike, ki ima poleg metliškega in črnomaljskega obrata proizvodnjo tudi na Hrvaškem, odločila zaradi vedno večje izgube svojega hčerinskega podjetja, ki je v prvem letošnjem polletju znašala že 55 milijonov tolarjev.

Drugi pomembni razlog za stečaj je po besedah vodilnih neuspeh pri iskanju cenovno primernih naročil za šivanje, poroča Radio Slovenija.

Kvaliteta ni bila dovolj
Kljub zadovoljivi kvaliteti je imelo podjetje za tuje naročnike previsoko ceno proizvodnje. Poleg konkurence poceni ponudbe proizvajalcev z Vzhoda je podjetje prizadelo tudi drastičen upad izvoza v države Zahodne Evrope, kamor podjetje izvozi tri četrtine svojih izdelkov.

Zaradi stečaja bo brez dela ostalo okoli 180 delavcev, med njimi večina šivilj. Sindikat se bo o višini odpravnin in solidarnostni pomoči zdajšnjim zaposlenim še pogajal, do stečaja pa bo vse stroške, ki se nanašajo na izplačilo plač in nadur zaposlenih, krila uprava.

33 delavcev in delavk je delo izgubilo že drugič, saj so bili pred leti zaposleni v obratu v Mirni Peči, ki pa ga je Beti prav tako ukinila.