23 odstotkov Mercatorja je Infond Holding prodal avstrijski družbi. Foto: RTV SLO
23 odstotkov Mercatorja je Infond Holding prodal avstrijski družbi. Foto: RTV SLO

Raishop Holding ima 35.000 evrov kapitala in je bila ustanovljena šele 29. maja letos.

Bo varuh konkurence ostal zvezanih rok? Foto: MMC RTV SLO
Odprodaja Mercatorja
Infond prodal Mercator

Infond Holding je avstrijski družbi Raishop Holding prodal 23 odstotkov Mercatorja za okvirno ceno 260 milijonov evrov.

Končna cena se bo v skladu s prodajno pogodbo oblikovala ob upoštevanju popravka glede na tržna gibanja v prihodnjem letu. Pogodba je sklenjena pod odložilnim pogojem pridobitve , kamor so zahtevo že vložili.

Infond, ki je v posredni lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, naj bi, po pisanju Financ, zadržal dva odstotka Mercatorja in tako skupaj s povezanimi družbami, Pivovarnama Laško in Union ter Radensko, obdržal kontrolni, več kot 25-odstotni delež.

Pri kupcu bodo le parkirali?
Kupec deleža Mercatorja, družba Raishop Holding, je hčerinska družba Raiffeisen Investmenta z Dunaja. Infond Holding je novico o prodaji delnic Mercatorja objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze. Raishop Holding ima 35.000 evrov kapitala in je bila ustanovljena šele 29. maja letos. Gre za finančnega vlagatelja, ki pa običajno deleža ne zadržijo dolgo.

STA poroča, da gre po mnenju neimenovanih poznavalcev pri tem poslu ta t. i. "parkiranje delnic". Družba Raishop Holding naj bi bila tako ustanovljena samo s tem namenom. Finančni analitik pri KD BDP Marko Jovič je dejal, da je najmanj verjetno, da se je Infond odpovedal deležu v Mercatorju, obstaja pa možnost, da so lastniki Infonda presodili, da se jim trenutna prodaja po 300 evrov za delnico splača. Tečaj je danes znašal 250,71 evra. S prodajo naj bi šrot tako zaslužil okrog 120 milijonov evrov.

Najprej prodaja, nato odkup
"V zadnjem času so regulatorji trga napovedovali odvzeme glasovalnih pravic na prihajajočih skupščinah, kar ima lahko negativne posledice za večje lastnike v posameznih družbah, tudi v Mercatorju. S prodajo navedenega deleža, ki je po vsej verjetnosti t. i. repo posel (pogodba o prodaji in ponovnem odkupu), se bo Infond Holding temu ukrepu lahko izognil," še dodaja Jovič.

Po prepričanju nekaterih naj bi bili v ozadju končni kupci tega in morebiti tudi preostalih deležev Srbi, poroča Radio Slovenije. Spomnimo, pri zadnjih nakupih deležev Mercatorja je bila v igri tudi srbska družba Delta Holding.

Debeljak ni zaskrbljen
V Mercatorju so ob vstopu novega lastnika izrazili prepričanje, da bodo lahko uresničevali začrtano usmeritev. "Prepričan sem, da bodo tudi novi lastniki podprli začrtano razvojno pot skupine in prispevali k stabilnemu okviru dolgoročnega razvoja," je dejal predsednik uprave Žiga Debeljak.

Raishop Holding ima 35.000 evrov kapitala in je bila ustanovljena šele 29. maja letos.

Odprodaja Mercatorja
Infond prodal Mercator