Pri Adrii Airways pričakujejo državno pomoč. Foto: Adria Airways
Pri Adrii Airways pričakujejo državno pomoč. Foto: Adria Airways

Adria Airways je zaradi odpovedi poletov prejšnji mesec imela 1,1 milijona evrov izgube. Polete so po skoraj vsej Evropi odpovedovali zaradi pepela, ki ga je bruhal islandski ognjenik Eyjafjallajökul in se je nato širil proti celini.

Zdajšnja dogovarjanja med ministrstvom in slovenskim letalskim prevoznikom je potrdil državni sekretar Igor Jakomin. Pojasnil je, da so dogovori še zelo na začetku. Adria naj bi do zdaj v dopisu le obvestila ministrstvo, naj predlaga sprejetje odločitve o pomoči. Odločitev o tem bodo sprejeli na eni izmed prihodnjih sej vlade.


Skupna škoda okoli 2,5 milijona
Kot že zapisano, je Adria Airways imela 1,1 milijona škode, medtem ko škoda v celotni slovenski letalski industriji znaša okoli 2,5 milijona. Hkrati je bilo oškodovanih tudi 6.426 potnikov, ki zaradi zaprtja zračnega prostora niso mogli na pot.

Zaradi zaprtja zračnega prostora je bilo skupno odpovedanih okoli 100.000 poletov, to pa je pomenilo logistične težave po vsem svetu. Evropske letalske družbe so škodo skupno ocenile na med 1,5 in 2,5 milijarde evrov.