NLB spet potrebuje okoli 400 milijonov evrov državnega denarja. Teme, kdaj bo banka vrnila državni vložek, se nihče izmed politikov še ni niti lotil. Foto: Reuters
NLB spet potrebuje okoli 400 milijonov evrov državnega denarja. Teme, kdaj bo banka vrnila državni vložek, se nihče izmed politikov še ni niti lotil. Foto: Reuters

Še pred današnjo sejo nadzornega sveta se je v javnosti na široko ugibalo, ali bodo nespretne poteze v zvezi z nabavo drage limuzine ter glede vprašljivih poslov s kadrovsko agencijo Korn Ferry International s položaja prvega moža odnesle Janka Medjo. vendar kot je včeraj za Večer zatrdil predsednik nadzornega sveta Klemen Vidic, zamenjave predsednika uprave na današnji seji ni na dnevnem redu.

Zagotovo pa bodo nadzorniki danes pripravljali in morebiti tudi že pripravili skupščinske sklepe. Med njimi bo po pričakovanjih tudi popolnitev nadzornega sveta. Ta namreč trenutno šteje samo šest članov, kar pomeni, da o pomembnejših vprašanjih ne morejo glasovati, saj nimajo ustrezne sklepčnosti.
V nadzornem svetu je sicer na voljo 11 mest, za sklepčnost jih je potrebnih 8, to pomeni, da utegnejo delničarji na skupščini imenovati vsaj dva nova nadzornika. Odločali pa ne bodo le o novih, ampak tudi o starih. Zdajšnjim se namreč mandat izteče junija letos.
Novi državni milijoni za NLB
Poleg kadrovskih zadev bo na skupščini verjetno ena izmed ključnih točk tudi dokapitalizacija. Predsednik uprave Medja pričakuje vsaj 375 milijonov evrov svežega kapitala. Gre za približno podobno vsoto, s katero je država NLB že lani ob približno istem času dokapitalizirala. Vendar tudi ta vsota ni dokončna, pravi Medja.
Če bi regulatorji zvišali zahteve po kapitalu oziroma če prestrukturiranje ne bo potekalo v skladu z načrti, potem utegne NLB potrebovati še več denarja. Bi ga lahko priskrbel kakšen tuji vlagatelj? Po mnenju predsednika uprave letos kupca za NLB še ne bo mogoče najti, morebiti prihodnje leto, če bi banko očistili in kapitalsko podprli.