Upravni odbor SCT-ja ima do srede čas, da sodišču predloži zagotovila, da bodo v načrt prestrukturiranja vključeni vsi trije elementi. Foto: MMC RTV SLO
Upravni odbor SCT-ja ima do srede čas, da sodišču predloži zagotovila, da bodo v načrt prestrukturiranja vključeni vsi trije elementi. Foto: MMC RTV SLO

Priložnost bodo dobili tudi tisti upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane s hipotekami. Konverzija terjatev v lastništvo je sicer eden izmed treh delov spremenjenega načrta finančne reorganizacije. Kot so sporočili iz SCT-ja, sta bila na skupščini navzoča dva delničarja, ki sta zastopala 159.521 glasov oziroma 80 odstotkov od skupno 199.964 delnic.

Vseslovensko združenje malih delničarjev je že napovedalo izpodbojno tožbo, je pojasnil predsednik združenja Kristjan Verbič.

Predlagani sklep bo učinkoval pod odložnim pogojem, da bo prisilna poravnava gradbenega podjetja pravnomočno potrjena.

S podporo predlogu se bo najverjetneje spremenil tudi načrt finančnega prestrukturiranja družbe. Ta namreč ob pretvorbi terjatev predvideva tudi prihod strateškega partnerja in zmanjšanje osnovnega kapitala. Kdo bo strateški partner, v SCT-ju pretekli teden še niso želeli razkriti, a naj bi se pogovarjali s tremi interesenti.

Kako bodo glasovali upniki?
Upnik bo s prenosom svoje terjatve v osnovni kapital SCT-ja pridobil eno delnico za vsakih 200 evrov terjatve, z vsako delnico pa mu pripada 35,9353 evra osnovnega kapitala. V dokapitalizaciji se bo izdalo toliko delnic, kolikor terjatev bi vpisali in vplačali upniki. A predlog mora še skozi eno sito - po glasovanju delničarjev bodo o njem odločali še upniki.

Zagotovila, da bodo v načrt prestrukturiranja vključeni vsi trije elementi, mora upravni odbor SCT-ja do srede preložiti sodišču, ki bo nato odločalo o ugovorih zoper prisilno poravnavo, je za Radio Slovenija poročal Danijel Polsek. Sodišče bo o ugovorih odločalo 14. junija.