Andrej Lovšin je bil z mesta predsednika uprave Intereurope zaradi sporne naložbe v Rusiji, ki je družbi povzročila nemalo težav. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Lovšin je bil z mesta predsednika uprave Intereurope zaradi sporne naložbe v Rusiji, ki je družbi povzročila nemalo težav. Foto: MMC RTV SLO
Časar in Lovšin na sodišču

Obravnava v povezavi z zadevo se je namreč začela v sredo in tudi zelo hitro končala. Kot je znano, je nadzorni svet Intereurope Lovšina marca lani krivdno razrešil zaradi sporne naložbe v Rusiji, zaradi katere je podjetje še danes v težavah, zaradi prekoračitve pooblastil in kršitve delovnih obveznosti.

Lovšin meni, da je bila razrešitev neupravičena, češ da z investicijo v logistični center ni prekoračil svojih pooblastil, zato od Intereurope zahteva nekaj več kot 300.000 evrov odškodnine, prav toliko, kolikor naj bi znašali njegovi prejemki, če bi položaj obdržal do konca mandata, vključno z bruto zneski, davki in prispevki. Njegov odvetnik Franci Matoz je pojasnil, da je bilo s sklepom nadzornega sveta Lovšinu omejeno zgolj sklepanje poslov brez predhodnega soglasja nadzornega sveta v povezavi z naložbami v vrednosti nad štirimi milijoni evrov, ne pa dajanje poroštev.

Matoz: Ni šlo za prekoračitev pooblastil, saj je Intereuropa le dala poroštvo za posojilo
Matoz je pojasnil, da je Intereuropa za projekt namenila 44,7 milijona evrov, kar je odobril tudi nadzorni svet, hčerinska družba Intereuropa East pa je najela 72,8 milijona evrov posojila, za katerega je Intereuropa dala poroštvo. Zato v tem primeru ni šlo za investicijo, ampak za najemanje posojila hčerinske družbe in dajanje poroštva od matične družbe. Zastopnik Intereurope Miha Kozinc je ob tem izrazil presenečenje nad izjavami obrambe, da poroštvo ne predstavlja prekoračitve pooblastil. Dodal je, da zgolj ta izjava dokazuje, kako so potekale zadeve v povezave z naložbo v Rusiji. Sodišče bo odločitev sporočilo pisno v enem mesecu.

Nepravilnosti pri vodenju ruske naložbe pa so ugotovili tudi revizorji, zato zdajšnja uprava Intereurope toži Lovšina, pa tudi člana uprave Zvezdana Markežiča in Ondino Jonke za 37,5 milijona evrov, ključni del tožbe pa se nanaša prav na sporna vlaganja družbe v Rusijo in Ukrajino. Že leta 2008 je policija zaradi suma zlorabe položaja in pravic v povezavi s terminalom Čehov ovadila Lovšina.

Časar in Lovšin na sodišču