Andraž Vrh iz borzne hiše Ilirika pravi, da vladna kriza, razen manjšega prodajnega pritiska v preteklem tednu, trenutno nima večjega vpliva na borzno dogajanje. Foto: RTV SLO
Andraž Vrh iz borzne hiše Ilirika pravi, da vladna kriza, razen manjšega prodajnega pritiska v preteklem tednu, trenutno nima večjega vpliva na borzno dogajanje. Foto: RTV SLO
NKBM v Ljubljani
V Ljubljanski poslovalnici NKBM-a večje gneče za nakup delnic ni bilo opaziti, prvi mož mariborske banke Matjaž Kovačič pa je dejal, da so bodoči kupci pred mariborsko centralno poslovalnico čakali že pred njenim odprtjem. Foto: RTV SLO
Andraž Vrh o prodaji delnic NKBM-ja

Vrh napoveduje, da bodo posamezniki za nakup delnic uporabili tudi sredstva, ki jih imajo naložena v vzajemnih skladih in v obliki bančnih depozitov, kar lahko povzroči kratkotrajni prodajni pritisk na borzi. Nasprotno pa lahko pozneje, v primeru presežka plačil, pričakujemo nakupni pritisk, saj bo del denarja gotovo ostal na borznem trgu.

Vladna kriza še nima vpliva na borzo
Vladna kriza večjega vpliva trenutno nima, njen padec pa bi pod vprašaj postavil tudi nekatere druge privatizacijske procese, kar bi lahko povzročilo dodatne pritiske na borzi.

Banka je zanimiva za tuje vlagatelje
Vrh meni, da je NKBM zanimiv tudi za tuje vlagatelje, vendar lastniške strukture po izvedeni 2. stopnji privatizacije ni želel napovedati. Predvidoma naj bi do nje prišlo čez nekaj mesecev in je odvisna od odločitve vlade.

Dolgih čakalnih vrst pred okenci še ni
Zbiranje naročil se je sicer začelo ob 9.00 uri, vendar dolgih vrst v ljubljanski poslovalnici NKBM-a ni bilo opaziti. Vrh napoveduje več kupcev v prihodnjih dneh, saj naročila malih vlagateljev zbirajo do 27. novembra, institucionalni vlagatelji pa lahko naročila oddajo še dva dni pozneje. Cena za delnico se bo gibala med 20,5 in 27 evri, končna cena pa bo določena 30. novembra.

Zaslužek bo odvisen od razmer na trgih in vrednotenja družbe, trenutno napovedana cena pa je po besedah Andraža Vrha iz Ilirike ugodno vrednotena glede na podobne naložbe v tej regiji.

NKBM pričakuje med 50.000 in 200.000 novih delničarjev
Predsednik uprave NKBM-a Matjaž Kovačič je povedal, da pričakujejo, da se bo med delničarje vpisalo med 50.000 do 200.000 oseb. S prodajo 49 odstotkov delnic se za Novo Kreditno banko Maribor končuje obdobje zaprtega lastništva. Banka bo 5. decembra postala delniška družba, čez nekaj mesecev pa naj bi se s prodajo preostalega, 51-odstotnega deleža, ki ga ima v lasti država, privatizacijski postopek končal.

Bančne enote NKBM-ja bodo za vpis delnic odprte do 19. ure, dlje bodo delali tudi v soboto, vpis pa bo mogoč tudi v nedeljo, ko bodo poslovalnice opravljale izključno vpise naročil.

Aleksandra K. Kovač

Andraž Vrh o prodaji delnic NKBM-ja