Zaplet je nastal, potem ko se je Gorenje odločilo, da bo novo tovarno postavilo v Zaječarju, saj so jim tam za tovarno ponudili brezplačno zemljišče. Foto: BoBo
Zaplet je nastal, potem ko se je Gorenje odločilo, da bo novo tovarno postavilo v Zaječarju, saj so jim tam za tovarno ponudili brezplačno zemljišče. Foto: BoBo

Zaplet je nastal, potem ko se je Gorenje odločilo, da bo novo tovarno postavilo v Zaječarju, saj so jim tam za tovarno ponudili brezplačno zemljišče. Podpredsednik srbske vlade Mlađen Dinkić je zatrdil, da Valjevčani nimajo razlogov za nezadovoljstvo, češ da bodo tudi v valjevski tovarni povečali število zaposlenih.

Koliko dodatnih delavcev bo Gorenje zaposlilo v Valjevu?
Valjevo je Gorenju zemljišče ob tovarni hladilne tehnike dalo v 99-letni najem za okoli 700.000 evrov, o svoji nameri pa je občina Gorenje že obvestila. V skladu s pogodbo bi moralo Gorenje na novi proizvodni liniji v Valjevu zaposliti še 500 delavcev.

Župan Valjeva Zoran Jankoljević poleg tega od države zahteva poseben status, kot ga imajo nekatera druga mesta v Srbiji. Dinkiću pa očita, da vlada ni izpolnila svoje obljube po 4.000 evrih državne subvencije za vsakega novega zaposlenega delavca, saj je Gorenje prejelo le po 2.000 evrov subvencije za 170 na novo zaposlenih.

V Gorenju izjav valjevskega župana niso želeli komentirati. Dejali so le, da so odnosi s tamkajšnjimi oblastmi v Valjevu dobri in želijo, da taki ostanejo tudi vnaprej. Dinkić je povedal še, da je Gorenje prvi resen tuji vlagatelj, ki prihaja v Zaječar, želijo pa si, da bi imeli vlagatelje tudi v vzhodni, zahodni in južni Srbiji ter Vojvodini.