Prodajal se je delež Mercatroja, ki so ga banke zasegle Infond Holdingu in Istrabenzu. Foto: MMC RTV SLO
Prodajal se je delež Mercatroja, ki so ga banke zasegle Infond Holdingu in Istrabenzu. Foto: MMC RTV SLO
Za Mercator se zanima osem kupcev
Kdo bo "sosedov" solastnik?

Skupina bank je na prodaj ponudila delež te največje slovenske trgovske družbe, ki ga je prodobila, potem ko je delnice zasegla Infond Holdingu in Istrabenzu. Po ponedeljkovem izteku roka in današnjem odpiranju ponudb sledita proučitev in izbor ožjega kroga ponudnikov. Izbrani ponudniki bodo marca lahko izvedli skrbni pregled družbe. Rok za oddajo zavezujočih ponudb naj bi bil konec aprila ali na začetku maja, junija pa bi bili znani rezultati prodaje oziroma to, ali se bo prodaja sploh izvedla.

Pri prodaji skupino bank v sestavi Banka Koper, Unicredit, Gorenjska banka, NKBM, Abanka in Hypo banka predstavlja podjetje Arkas. Ta skupina ima v lasti 21 odstotkov. Preostalih 15 odstotkov imata v lasti NLB in Banka Celje. Čeprav formalno nista del omenjene skupine, pa z Arkasom vseeno usklajujeta prodajne dejavnosti.

Za nakup se je zanimal tudi Kad
Direktor Arkasa Uroš Marter je dejal, da je zanimanje za nakup precejšnje. Med drugim se je za nakup zanimala tudi Kapitalska družba, ki je bila do leta 2005 že 15,34-odstotna lastnica Mercatorja. Svoj delež je prodala ravno Istrabenzu. Kapitalska družba zavezujoče ponudbe ni oddala, a se bo skupaj z izbranim sovlagateljem potegovala za pridobitev10-odstotnega deleža v družbi, zato nadaljuje pogovore z morebitnimi sovlagatelji. Šele po opredelitvi morebitnega partnerstva bo padla odločitev o oddaji zavezujoče ponudbe.

Debeljak: "Sosed" si želi močnega partnerja
Predsednik uprave "najboljšega soseda" Žiga Debljak je v kratki izjavi dejal, da si Mercator želi predvsem partnerja, ki bi družbi tudi nekaj dal, ne le jemal. Uprava si želi stabilno lastništvo in resne, finančno močne lastnike, ki bodo omogočili nadaljevanje samostojnega razvoja Mercatorja kot vodilnega trgovca v regiji. Dodaja, da nimajo nobenih informacij, kdo naj bi se zanimal za delnice družbe.

Današnje Finance poročajo, da veliko možnosti, da bi bile ponujene cene za nakup znane, ni, a da se pojavljajo špekulacije, da bodo ponudbe relativno skope. Isti časopis navaja še, da naj bi se za nakup potegovali zasebni naložbeni skladi CVC Capital Partners, Blackstone, Bain Capital, KKR in investicijska banka Goldman Sachs. Z enim ali več izmed njih naj bi kupčijo sklenil tudi Kad, ki naj bi kupil do desetino Mercatorja. Sam sicer ponudbe naj ne bi oddal, a naj bi bil vseeno v igri za manjšinski delež.

Za Mercator se zanima osem kupcev
Kdo bo "sosedov" solastnik?