Stečajni upravitelj Infonda Holdinga: Marko Zaman. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj Infonda Holdinga: Marko Zaman. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Boško Šrot se je cvetu slovenskih bogatašev, če upoštevamo njegove začetke na gospdarskem parketu, pridružil s skorajda svetlobno hitrostjo, njegovo premoženje pa je rastlo tako hitro, da je kmalu postal eden najbogatejših Slovencev. Foto: MMC RTV SLO

"Za tako obliko sem se odločil, ker je vladajoča politika ustvarjala izrazito sovraštvo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji.

Boško Šrot v pojasnilu razlogov za prikrito lastninjenje Pivovarne Laško.

Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Marko Zaman, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Kmalu tudi stečaj Centra naložb?
Upniki Infonda Holdinga morajo vse svoje terjatve in ločitvene ter izločitvene pravice v stečajnem postopku prijaviti do 29. marca 2010.

Mariborsko okrožno sodišče naj bi v kratkem objavilo tudi oklic o uvedbi stečajnega postopka med največjim lastnikom Infonda Holdinga, to je družbo Center naložbe.

Šrot začel kot pripravnik na občini Laško
Spomnimo. Boško Šrot se je cvetu slovenskih bogatašev, če upoštevamo njegove začetke na gospodarskem parketu, pridružil s skorajda svetlobno hitrostjo, njegovo premoženje pa je rastlo tako hitro, da je kmalu postal eden najbogatejših Slovencev.

Kako se je začelo in kako končalo? Šrot je kariero začel kot pripravnik na občini Laško, kjer se je zaposlil po diplomi s prava leta 1981. Njegova pot se je nato nadaljevala v Pivovarni Laško, kamor ga je povabil takratni prvi mož družbe Tone Turnšek. Sprva je delal v kadrovski službi, se nato povzpel do mesta namestnika direktorja ter bil konec avgusta 2005 izbran za Turnškovega naslednika.

Za Danijelo Rakovič se je resnično skrival nekdo z brki
Šrotov petletni mandat se je začel novembra istega leta. Takrat je bila Pivovarna Laško zelo uspešna, leto pred tem ji je uspelo zmagati v pivovarski vojni, v kateri je prevzela Union. A Šrotovo vodenje družbe je bolj kot nadaljnje širjenje zaznamovalo lastninjenje.
Že leta 2007 je revija Manager na četrto mesto lestvice najbogatejših Slovencev postavila Danijelo Rakovič, lastnico podjetja Kolonel z le enim poštnim nabiralnikom. Začelo se je ugibanje, ali je Rakovičeva le slamnata lastnica in kdo se v resnici skriva za njeno podobo. Po nekaj mesecih se je izvedelo, da je lastnik Kolonela Atka Prima, podjetje Boška Šrota in njegove žene Anice.

Šrotova hobotnica je lovke stegovala vsepovsod
S tem pa se odkritja še niso končala. Kolonel je bil namreč lastnik Infonda Holdinga, ki je večinsko oblvadoval laško pivovarno, s čimer je postalo jasno, da je bil Šrot tudi delni lastnik pivovarne. Lastniške deleže je imel še v Mercatorju, Fructalu, Radenski, Delu in Večeru.

Po razkritju je dejal, da je nakup Kolonela izpeljal zakonito in s poštenim namenom, svojo odločitev pa pojasnil z besedami: "Za tako obliko sem se odločil, ker je vladajoča politika ustvarjala izrazito sovraštvo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji."

Banke upnice zahtevale odhod
Kljub vsem tem pojasnilom pa so se težave začele kopičiti. Lastništvo je namreč Šrot pridobil z zadolževanjem, to pa se ni izkazalo kot najboljša poteza, sploh po tem, ko je Nova Ljubljanska banka zavrnila podaljšanje 130 milijonskega kredita Infondu Holdingu. Podobno se je zgodilo tudi pri drugih bankah upnicah, ki so začele zahtevati Šrotov odstop. Ta se je zares zgodil julija letos.

Osebnemu zatonu Boška Šrota je sledil še začetek zatona njegovega nedaknjega imperija. Kot kaže, se zdaj dogaja epilog Infonda Holdinga, naslednja družba, ki naj bi sledila, pa je Center naložbe.

"Za tako obliko sem se odločil, ker je vladajoča politika ustvarjala izrazito sovraštvo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji.

Boško Šrot v pojasnilu razlogov za prikrito lastninjenje Pivovarne Laško.