Mali delničarji Istrabenza nadzornemu svetu in upravi predlagajo, da na skupščino uvrsti točko za ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti Igorja Bavčarja in Janka Kosmine v podjetju. Foto: MMC RTV SLO
Mali delničarji Istrabenza nadzornemu svetu in upravi predlagajo, da na skupščino uvrsti točko za ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti Igorja Bavčarja in Janka Kosmine v podjetju. Foto: MMC RTV SLO
Maksima Holding
Če bo Maksima Holding prišla v stečaj, bo 24.896 malih delničarjev najverjetneje ostalo praznih rok. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo Finance, sta LHB banka in Gorenjska banka poslali Maksimi Holding obvestilo, da bodo v osmih dneh prodale 16,8 odstotka Istrabenza, 12,6 odstotka cerkljanske družbe za upravljanje Certa in 12 odstotkov izlaške Eti Elektroelement. Skupaj naj bi tako zasegli okoli 14,6 milijona evrov vrednostnih papirjev.

Prav tako pa naj bi dobrih pet odstotkov Istrabenza prodala tudi NLB in Banka Celje. Maksimi holdingu naj bi tako od 25,9 odstotka ostalo še za okoli 2,9 milijona evrov, od katerih so še slabi 4 odstotki Istrabenza, še poročajo Finance. Sicer pa ima Maksima Holding poleg Bavčarjeve družbe FB Investicije še 24.896 malih delničarjev, ki bi ob stečaju najverjetneje ostali brez vsega.

Bavčar in Kosmina na odgovornost
Dogaja pa se tudi v Istrabenzu, saj Društvo - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši zahteva umik točke o dokapitalizaciji z izločitvijo prednostnih pravic obstoječih delničarjev. Poleg tega nadzornemu svetu in upravi tudi predlaga, da na skupščino uvrsti točko za ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti Igorja Bavčarja in Janka Kosmine v podjetju. Posle povečanja ali zmanjšanja kapitala v zadnjih petih letih naj bi tako preveril posebni revizor. "Naj spomnimo, da so ti postopki družbi Istrabenz povzročili nepopravljivo škodo in jo pripeljali v insolventnost," so zapisali v obrazložitvi.

Kot navajajo, je Bavčar "sprejemal odločitve, ki niso bile v interesu družbe in delničarjev, temveč zgolj v interesu njega samega kot obvladujočega lastnika." Zahtevo, naj za povzročeno poslovno in premoženjsko škodo kazensko odgovarja tudi Kosmina, pa utemeljujejo s tem, da v času Bavčarjevega vodenja Istrabenza kot predsednik nadzornega sveta ni izvedel vseh potrebnih aktivnosti nadzora in je zato za škodo solidarno odgovoren.

Kot sicer še pojasnjujejo v MDS-ju, bi dokapitalizacijo z izključitvijo prednostnih pravic podprli, če bi se upniki dogovorili za prostovoljno poravnavo. Če bi bila dokapitalizacija potrebna, naj nadzorni svet in uprava točko spremenita tako, da bodo obstoječi delničarji imeli prednostno pravico do vplačila novih delnic, še predlagajo v MDS-ju.

Istrabenz preklical sklic skupščine
Sicer pa je uprava Istrabenza preklicala sklic skupščine družbe za 9. februar. Kot pojasnjuje, je bila skupščina sklicana, da bi omogočili izvedbo določil, predvidenih v predlogu o prostovoljni poravnavi, zlasti dokapitalizacijo Istrabenza s strani Petrola, ki v družbi obvladuej približno tretjinski delež. Ker dogovora o prostovoljni poravnavi ni bilo, ni razlogov za dokapitalizacijo, ugotavlja uprava.