Po zadnjih informacijah je do zdaj glasovalo trinajst upnic. Foto: MMC RTV SLO
Po zadnjih informacijah je do zdaj glasovalo trinajst upnic. Foto: MMC RTV SLO
Banke Bawag, Volksbank, Sparkasse in SKB banka, ki imajo skupaj približno 42 odstotkov terjatev, so pred časom že vložile predlog za stečaj in bodo jeziček na tehtnici pri glasovanju. Foto: EPA
Istrabenz: Uradni izid v petek

Banke naj bi sicer okoli 6. ure zjutraj podpisale sporazum o izvajanju prisilne poravnave in delitvi morebitnega presežka iz vnovčenih repo pogodb, viri blizu Istrabenzu pa so po pisanju spletnih Financ prepričani, da bodo pritrdilne glasovnice romale tudi na koprsko sodišče. Kot je znano, se lahko prisilna poravnava začne ob podpori 60 odstotkov terjatev.

Seznam glasovnic naj bi oddalo 22 upnikov, prisilno poravnavo pa naj bi med drugim podprli BKS bank, Abanka, Banka Celje, NKBM, Probanka, Raiffeisen banka, Adria bank, Gorenjska banka, Poštna banka, Aktiva Naložbe, Factor banka in dve fizični upnici.

Med oddanimi glasovnicami naj bi bile po poročanju Financ tudi glasovnice SKB banke, Deželne banke Slovenije, avstrijske in slovenske Sparkasse, NLB-ja, Hypo banke, Actual IT, Mas Tech in Steiermärkische bank uns Sparkasse, vendar njihova odločitev ni znana.

Štiri tuje banke že vložile zahtevek za stečaj
Predlog prisilne poravnave morajo podpreti upniki z vsaj 60 odstotki terjatev, sicer bo sledil stečaj Istrabenza. Jeziček na tehtnici bodo zagotovo tuje banke, ki so pred časom že vložile zahteve za stečaj Istrabenza. Gre za banke Bawag, Volksbank, Sparkasse in SKB banko, ki imajo skupaj približno 42 odstotkov terjatev.

Največja nasprotnica prisilne poravnave neuradno ostaja banka Bawag, ki ima največ, okoli 80 milijonov, nezavarovanih terjatev. Predstavniki banke Bawag naj bi preostale upnice že v sredo obvestili, da bo Bawag glasoval proti prisilni poravnavi, torej za stečaj. Sicer pa so tisti upniki, ki prisilne poravnave niso podprli z glasovanjem, samodejno podprli stečaj.

Skupne obveznosti Istrabenza so 30. novembra znašale 483 milijonov evrov; od tega je za 50 milijonov evrov dolgoročnih in za 432 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti.

.

Leto "reševanja" Istrabenza
Reševanje Istrabenza se sicer vleče skoraj leto dni, banke upnice pa so se v zadnjih tednih srečevale kot po tekočem traku in skušale poenotiti stališča. Več predlogov Petrola za prostovoljno poravnavo koprske družbe je bilo zavrnjenih.

Največ težav so pri tem povzročale štiri tuje banke, ki so že pred meseci vložile predlog za stečaj Istrabenza, in sicer Bawag, Volksbank, Sparkasse in SKB banka, ki glasovnic do zdaj še niso poslale.

Istrabenz, ki ga od 12. maja vodi novi predsednik uprave Bogdan Topič, so konec septembra obiskali tudi kriminalisti, ki so za krajši čas pridržali tudi nekdanjega prvega moža Igorja Bavčarja, saj naj bi obstajal sum kaznivih dejanj zlorabe položaja oziroma pravic in pranja denarja. Bavčar je s položaja predsednika uprave družbe odstopil marca, iz uprave pa se je dokončno umaknil junija.

Istrabenz: Uradni izid v petek